Ucraina limitează drepturile românilor prin lege

Ucraina are acum în dezbatere o nouă lege cu privire la minoritățile din țară. Noua variantă condiționează respectarea drepturilor românilor care au ales să trăiască pe teritoriul ucrainean.

Presa rusă scrie că documentul care conține modificările acestei legi au fost înaintate către Parlament de către unii deputați ai Radei Supreme.

Mișcarea vine după ce Comisia de la Veneția a avut mai multe critici în ceea ce privește prevederile legilor ucrainene referitoare la educația și limba minorităților. Potrivit comisiei, legile actuale nu sunt în concordanță cu acordurile internaționale privind drepturile omului. De asemenea, aceste legi nu respectă normale și nici valorile europene.

Noul proiect clarifică standardele

Potrivit notei sale explicative, proiectul de lege al Radei Supreme este menit să clarifice standardele pe baza cărora se va elabora o metodologie de utilizare a limbilor minorităților naționale în toponimia localităților în care acestea au locuit din punct de vedere istoric sau în care este formată o parte însemnată a populației. În plus, declarația urmărește să facă mai transparent procesul de identificare a acestor zone.

Documentul este menit să tragă la răspundere guvernul național în ambele situații. O altă ipoteză formulată în document este aceea că drepturile și libertățile minorităților naționale pot fi restrânse prin lege „în interesul securității naționale, al integrității teritoriale și al ordinii publice, pentru a preveni dezordinea sau criminalitatea, pentru a proteja sănătatea publică, pentru a proteja drepturile și libertățile altora, dacă o astfel de restricție este necesară într-o societate democratică”.

Amendamentele la legea ucraineană privind legea minorităților permit abuzuri

Într-o declarație comună, Asociația Culturală Maghiară Transcarpatică și Alianța Democratică Maghiară din Ucraina au criticat proiectul de lege privind comunitățile naționale din Ucraina, a cărui dezbatere publică a avut loc recent.

Într-o declarație comună a principalelor două grupuri de interese maghiare din Ucraina se afirmă că „în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale Comitetului de experți al Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare a Consiliului Europei, acestea susțin eforturile de modificare a Legii privind minoritățile naționale (comunitățile) din Ucraina și de extindere a drepturilor minorităților”.

Cu toate acestea, ei consideră că este nepotrivit faptul că propunerile de amendamente au fost primite chiar înainte de dezbatere,”ceea ce a făcut imposibilă efectuarea unei analize juridice aprofundate și pregătirea și prezentarea unor propuneri de amendamente de fond.”