Ambasada Ucrainei în România a declarat că țara nu face lucrări de adâncire a canalului Bâstroe, ci doar lucrări uzuale de întreținere. Totuși, Ministerul Transporturilor spune că declarațiile făcute de Ambasada Ucrainei nu sunt adevărate.
Alin Șerbănescu, reprezentantul Ministerului Transporturilor, spune că Ucraina a dat informații doar cu privire la dragaje de întreținere, subliniind că lucrările efectuate sunt de adâncire a canalului. Astfel, reprezentantul român spune că acest lucru „nu mai nseamnă o simplă întreținere ci modificarea substanțială a adâncimilor”.
Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu a spus „faptul că țara noastră şi-a arătat în mod constant sprijinul pentru Ucraina, oferind inclusiv, ca măsură excepțională, acordul privind folosirea canalului Bîstroe în scopul tranzitării navelor cu încărcătură cerealieră, în vederea reducerii consecințelor agresiunii Federației Ruse asupra acestui stat, și a reiterat nevoia ca angajamentele asumate să fie în continuare menținute”.
Nu în ultimul rând, el a întrebat Comisia Europeană dacă este de acord cu aceste acțiuni ale Ucrainei. De asemenea, el a mai întrebat și cum apreciază „impactul grav asupra mediului pe care îl au respectivele lucrări propuse de Ucraina și dacă, înainte de a depune cererea de includere a brațelor Chilia și Bîstroe în rețeaua TEN-T, autoritățile ucrainene au consultat România”.
Pe fond, Ministerul român de Externe a venit cu o reacție și a spus că România nu este de acord cu adâncirea acestui canal.
Prioritatea numărul 1 este războiul
Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zekenski a declarat că există priorități mai mari acum, fiind vorba despre războiul dintre Ucraina și Federația Rusă.
Acesta a spus că în prim-plan sunt războiul armamentul, apoi „nuanțe legate de ecologia regională”.
„Cred că avem acum şi alte priorităţi, e război. Aceste întrebări legate de ecologia unei regiuni, Delta Dunării, se pot discuta în detaliu la nivelul ministerelor noastre pentru a fi găsite soluţiile necesare. Aceste întrebări minimalizează impactul ecologic al războiului din Ucraina, minimizând şi urmările lui negative.
Totuşi, în prim plan iese altceva: războiul, armamentul, apoi celelalte nuanţe legate de ecologia regională. Dar suntem pregătiţi să avem o discuţie la oricare forum de acest gen”, spune Mihailo Podolyak pentru Antena 3.