Un mare eşec de imagine pentru premierul Viktor Orban. Americanii par să îl fi pus la zid pe liderul de la Budapesta. Iată ce s-a întâmplat, imediat după vizita unei delegaţii din SUA în capitala ţării vecine.
Suedia, din ce în ce mai aproape de a intra în NATO. Americanii i-ar fi strâns cu uşa pe unguri
Suedia va intra în NATO? Budapesta pare că este pe punctul de a ratifica aderarea țării scandinave la Alianță. Ungaria rămâne, deocamdată, singurul stat membru care nu a făcut acest lucru.
Marți, grupul parlamentar al Fidesz, partidul aflat la guvernare în Ungaria, a solicitat președintelui Adunării să includă problema ratificării aderării Suediei la NATO pe ordinea de zi pentru luni, 26 februarie.
Recent, o delegație a Congresului SUA a efectuat o vizită în Ungaria. Imediat, reprezentanții lui Viktor Orban și-ar fi schimbat poziția și ar vota în favoarea aderării Suediei.
Statele Unite au adoptat o politică similară și în cazul Turciei. Inițial, și Ankara s-a opus aderării Suediei la NATO. După ce Turcia a obținut un contract militar important, Erdogan și-a schimbat total poziția.
În plus, există o probabilitate mare ca Ungaria, singura țară care nu a ratificat încă aderarea Suediei la Alianța Atlantică, să aprobe în cele din urmă acest lucru săptămâna viitoare.
Fidesz, partidul condus de premierul ultranaționalist Viktor Orban și care deține două treimi din mandatele parlamentare, și-a revizuit poziția exprimându-se în favoarea ratificării. Acest lucru ar încheia un proces de aproape doi ani în care amânase luarea acestei decizii.
„Grupul parlamentar (al Fidesz) dorește să susțină propunerea”, a declarat liderul grupului, Mate Kovacs, într-o scrisoare trimisă președintelui Parlamentului, Laszlo Kover.
Viktor Orban însuși a anunțat, sâmbătă trecută, că Parlamentul poate începe sesiunile de primăvară pe 26 februarie, votând pentru aderarea Suediei la alianța militară.
Acest vot ar putea încheia un lung proces, marcat de întârzierile constante în ratificare din partea Fidesz. Deputații partidului au afirmat că nu pot susține intrarea Suediei din cauza unor presupuse critici „nedrepte” ale politicienilor din țara nordică la adresa stării democrației din Ungaria.
În scrisoarea sa de marți, Kovacs solicită Parlamentului să discute problema deja în prima zi a sesiunilor. Acest lucru ar trebui confirmat odată cu publicarea ordinii de zi pentru acea zi parlamentară.
Ungaria și Turcia blocau aderarea Suediei
Ungaria și Turcia au întârziat intrarea Suediei în NATO timp de mai bine de un an. Deși Parlamentul turc a dat în sfârșit undă verde pe 23 ianuarie, Ungaria rămâne singura țară care nu a ratificat încă această aderare.
Promisese însă că nu va fi „ultima care o va aproba”.
Deputații guvernamentali au cerut Suediei „mai mult respect”. Astfel, pe data de 5 februarie au boicotat o sesiune extraordinară a Parlamentului convocată de opoziție pentru a vota aderarea.
Viktor Orban este considerat unul dintre liderii UE cei mai apropiați de președintele rus Vladimir Putin.