Un acord privind embargoul împotriva importurilor de petrol din Rusia ar putea fi adoptat până la finalul lunii mai

Uniunea Europeană speră să ajungă la un acord cu privire la un embargo impus importurilor de petrol din Rusia, cu toate că există mai multe țări din Europa Centrală și de Est care au exprimat îngrijorări cu privire la acest aspect.

Mai mulți diplomați și oficiali nu sunt de acord cu varianta unor întârzieri sau revizuiri ale propunerilor, în timp ce Bulgaria, Cehia, Ungaria și Slovacia sunt țările cu cea mai mare dependență de gazele rusești, ceea ce reprezintă principalul principalul obstacol în adoptarea unui embargo.

În ciuda acestui fapt, diplomați și oficiali s-au arătat optimiști cu privire la ceea ce va urma, și spun că se va ajunge la un acord în acest sens, cu toate că președintele Comisiei Europene a avut mai multe dificultăți în încercarea de a-l convinge pe premierul Ungariei, Viktor Orban.

„Vom avea un acord”, a declarat un înalt diplomat european, adăugând că există flexibilitate în perioada de tranziţie propusă precum şi investiţii pentru ţările care depind de petrolul rusesc şi vor trebui să găsească alte surse de aprovizionare.

Un alt diplomat a mai spus că un acord în acest sens ar putea fi luat luni, atunci când miniștrii de Externe ai țărilor din blocul comunitar se vor întâlni la Bruxelles, după ce vor avea loc mai multe discuții tehnice pe parcursul acestui weekend.

Majoritatea statelor trebuie să implementeze în totalitate un astfel de embargo

Reuters mai scrie că un al treilea diplomat a declarat că un astfel de acord ar putea fi adoptat la finalul săptămânii viitoare, subliniind că „acest lucru va fi decis la cel mai înalt nivel, între Budapesta şi Bruxelles. Sunt optimist”.

În timp ce majoritatea statelor membre UE vor trebui să implementeze în totalitate un embargo cu privire la importurile de petrol din Rusia până la finele acestui an, Ungaria a obţinut o scutire până la finele lui 2024, la fel ca şi Slovacia şi Cehia până la mijlocul lui 2024.

Pentru a intra în vigoare, cel de-al şaselea pachet de sancţiuni propus de Comisia Europeană va trebui să fie aprobat de toate cele 27 de state membre.