Un activist anti-război vrea să-i ia locul lui Putin: Opoziţia faţă de război este enormă!

Vladimir-Putin

SURSA FOTO: Kremlin.ru

Un activist anti-război l-ar putea înlocui pe Vladimir Putin! La finalul lunii, se va afla dacă poate intra sau nu în cursa electorală pentru funcția de președinte al Rusiei. Potrivit spuselor sale, „opoziţia faţă de război este enormă” în Rusia.

Vladimir Putin are contracandidați. Cine vrea să-i ia locul?

Vladimir Putin vs restul rușilor. Boris Nadejdin, un fost deputat de opoziție în vârstă de 60 de ani, vrea să participe la alegerile prezidențiale din acest an.

Boris Nadejdin este nevoit să strângă 100.000 de semnături, până la sfârșitul lunii ianuarie, pentru a-și oficializa candidatura la alegerile prezidențiale. Se pare că apelul său pentru încetarea războiului din Ucraina i-a sporit susținerea în rândul alegătorilor din Rusia. Ar fi depășit deja pragul de 100.000 de semnături, obținând sprijin semnificativ la Moscova și Sankt Petersburg. Totuși, mai are nevoie de susținere și în alte regiuni ale Rusiei deoarece semnăturile trebuie să provină din cel puțin 40 de regiuni ruse.

Boris Nadejdin are încredere că va fi înregistrat ca și candidat la alegerile prezidențiale. Este surprins de modul în care apelul său pentru încetarea războiului din Ucraina a motivat oamenii să stea la coadă în plina iarnă pentru a-și exprima sprijinul prin semnături.

„Opoziţia faţă de război este enormă. Oamenii s-au săturat de toate astea. Ei vor să trăiască o viaţă normală într-o ţară normală, nu vor ceea ce se petrece. Oamenii semnează nu pentru că într-adevăr mă apreciază, ci pur şi simplu pentru că este o oportunitate de a face ceva pentru pace, pentru ca toată chestia asta să ia sfârşit şi pentru ca oamenii să nu mai moară”, a spus el pentru agenția de presă Reuters.

Boris Nadejdin (SURSA FOTO: captură de ecran YouTube)

Ce criterii trebuie să îndeplinească candidații la alegerile prezidențiale din Rusia?

Constituția Rusiei stabilește criteriile pentru ocuparea funcției de președinte. Persoana desemnată trebuie să fie cetățean rus, având opțiunea de a fi și naturalizat, să îndeplinească vârsta minimă de 35 de ani și să fi locuit pe teritoriul rus timp de cel puțin zece ani înainte de desfășurarea alegerilor prezidențiale.

Conform legislației ruse, candidatul trebuie să beneficieze de sprijinul unui grup format din cel puțin 500 de persoane. Acești susținători trebuie să se adune într-un singur loc pentru a-și exprima sprijinul politic. Ulterior, este necesar să adune 300.000 de semnături unice din partea alegătorilor ruși, provenind din cel puțin 40 de regiuni ale Rusiei. Lista completă trebuie prezentată Comisiei Electorale Centrale pentru a fi validată.