Un om de afaceri din Rusia, cu care Vladimir Putin se antrena în trecut la judo, a ieşit în apărarea liderului de la Kremlin şi spun că lui îi aparţine luxosul palat din sudul ţării, devenit celebru în ultimele zile.
Celebrul palat din sudul Rusiei, care ar aparţine preşedintelui Putin, după cum afirmă opozantul Aleksei Navalnîi, ar fi de fapt proprietatea unui om de afaceri rus, fost partener de judo al liderului de la Kremlin. Cel puţin, asta susţine afaceristul.
Cine este afaceristul Arkadi Rotenberg?
Omul de afaceri Arkadi Rotenberg a declarat, sâmbătă, că el este proprietarul palatului din sudul Rusiei, pe care opoziţia i-l atribuie lui Vladimir Putin, relatează Reuters.
Fundaţia anticorupţie a opozantului Aleksei Navalnîi a publicat un material video în care prezintă edificiul opulent ca proprietate a liderului de la Kremlin. Imaginile au fost vizionate online de peste 100 de milioane de ori.
Afaceristul Arkadi Rotenberg este un fost partener de antrenamente de judo al lui Putin. El afirmă că a cumpărat construcţia acum doi ani. Afaceristul şi-a vândut în 2019 acţiunile la compania de stat Stroigazmontaj, specializată în construcţia de conducte de gaz, pe o sumă estimată de cotidianul economic RBC la circa 75 de miliarde de ruble (990 milioane de dolari).
Rotenberg este unul din magnaţii sancţionaţi de Statele Unite şi alte ţări occidentale după anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014.
Sunt anunţate noi proteste faţă de arestarea lui Navalnîi
„Acum nu va mai fi secret, eu sunt beneficiarul”, a afirmat Rotenberg într-o înregistrare video difuzată pe Telegram. „A fost o construcţie destul de complicată, au fost mulţi creditori şi am reuşit să devin beneficiar”, a adăugat el, fără a da detalii despre achiziţie şi finanţarea acesteia.
Navalnîi se află în arest preventiv din 18 ianuarie, când a revenit în Rusia din Germania, unde fusese tratat după otrăvirea de anul trecut cu agent neurotoxic Noviciok. El ar putea fi condamnat la câţiva ani de închisoare pentru presupusa încălcare a condiţiilor de eliberare condiţionată după o condamnare anterioară.
Sâmbăta trecută, zeci de mii de ruşi au protestat pe străzile mai multor oraşe împotriva arestării lui Navalnîi; poliţia a efectuat mii de arestări. Susţinătorii disidentului au anunţat pentru duminică noi manifestaţii, pe care autorităţile le consideră ilegale şi au avertizat că le vor reprima.