Un agent de securitate al ambasadei britanice la Berlin a recunoscut că a spionat pentru Federația Rusă. Acesta a pledat vinovat pentru opt capete de acuzare.
Un agent de securitate a spionat pentru Rusia. Era angajat la ambasada Marii Britanii din Berlin
Un agent de securitate scoțian a recunoscut că a spionat pentru Rusia în timp ce lucra la ambasada britanică din Berlin. David Ballantyne Smith, în vârstă de 58 de ani, ar fi fost mânat de o ură intensă față de propria țară și ar fi vrut să trăiască în Rusia sau Ucraina în momentul în care a transmis informații secrete din mai 2020.
În ciuda faptului că trăia peste posibilitățile sale, 800 de euro în numerar au fost găsiți în locuința sa din Potsdam, în Germania, când a fost arestat în luna august a anului trecut.
Procurorii au susținut că acesta ar fi vrut să facă rău Marii Britanii și ambasadei britanice, unde a lucrat timp de opt ani. De asemenea, acesta ar fi fost supărat pe arborarea steagului curcubeu.
A pledat vinovat pentru opt capete de acuzații
În cadrul unei audieri la Old Bailey, Smith, care în prezent nu are o adresă fixă, a pledat vinovat la opt acuzații în temeiul Legii privind secretele oficiale.
Amploarea activităților lui Smith a fost prezentată în acuzațiile formulate împotriva sa.
Primul a declarat că a comunicat cu generalul-maior Serghei Chukhurov, atașatul militar rus cu sediul la Ambasada Rusiei la Berlin în 2020. În acesta, el a oferit informații despre activitățile, identitățile, adresele și numerele de telefon ale mai multor funcționari publici britanici.
El a colectat informații despre funcționarea și amenajarea ambasadei britanice din Berlin, despre care se spunea că ar fi fost utile „unui inamic, și anume statul rus”. O parte din materiale erau clasificate „Secret” și se refereau la activitățile guvernului britanic și ale ambasadei germane.
La 5 august anul trecut, acesta a ridicat fotocopii neautorizate ale unor documente furnizate de o persoană cunoscută sub numele de Dmitri, precum și ambalaje de cartele SIM. Pe 5 și 6 august anul trecut, el a colectat, de asemenea, înregistrări ale imaginilor de pe camerele de supraveghere ale lui Dmitri, despre care se spunea că ar fi „utile unui inamic, și anume statului rus”.
În ziua arestării sale sub suspiciunea de spionaj în favoarea Rusiei, Smith a plecat mai devreme de la serviciu, plângându-se că se simte rău, pentru ca la sosirea în Potsdam să fie întâmpinat de poliția germană.
El a oferit Rusiei mai multe informații considerate ”sensibile”
O examinare a dispozitivelor sale electronice a scos la iveală imagini de la ambasadă și un proiect de scrisoare către un atașat militar rus, datat 14 mai 2020.
În aceasta, el a confirmat că a lucrat la ambasadă și a dorit să rămână anonim, deoarece a oferit o carte clasificată drept „oficial sensibilă”.
În ambasadă au apărut fotografii cu permise de securitate și informații personale ale personalului, e-mailuri și documente clasificate „secrete”, postere și tablouri albe.
În urma unei anchete a poliției britanice de combatere a terorismului, în noiembrie anul trecut a fost depusă o cerere de extrădare a acestuia, iar în aprilie a fost adus înapoi în Marea Britanie.
Pe lângă descoperirea de numerar în casa lui Smith, acesta și-a exprimat ura față de Marea Britanie și Germania și simpatia față de autoritățile ruse, a susținut acuzarea.
Avocatul său, Matthew Ryder KC, a declarat în fața instanței că baza pledoariei lui Smith a fost diferită de cea a acuzării.
El a declarat în fața instanței: „Intenția sa și motivul pentru care a făcut ceea ce a făcut și gravitatea acuzațiilor sunt contestate de Smith.
„Este corect să spunem că există o diferență semnificativă în ceea ce privește motivul pentru care dl Smith a pledat vinovat, inclusiv faptul că nu a avut o intenție negativă față de Marea Britanie, așa cum a susținut acuzarea împotriva sa.”
Smith riscă o pedeapsă maximă de 14 ani de închisoare, scrie The Scotsman.