‘În după-amiaza zilei de 20 ianuarie, autorităţile algeriene au informat oficial Ambasada României de la Alger că unul dintre cetăţenii români care se aflase în complexul de la In Amenas în timpul atacului terorist, a încetat din viaţă. Din informaţiile obţinute de autorităţile române, rezultă că decesul a intervenit, în spital, urmare a rănilor grave suferite, înregistrate anterior. Pe măsură ce autorităţile române vor obţine date suplimentare confirmate, acestea vor fi puse la dispoziţia opiniei publice, în timp util’, se arată într-un comunicat al MAE.

Ministerul Afacerilor Externe mai subliniază că regretă profund faptul că autorităţile algeriene nu au informat complet şi corect, în prealabil, autorităţile române, în legătură cu situaţia de sănătate reală a cetăţeanului român, aspect comunicat şi Ambasadei Algeriei la Bucureşti.

‘Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe şi este alături de familia îndurerată’, se mai arată în comunicatul citat.

Acţiunea de luare de ostatici din Algeria a fost revendicată de un jihadist veteran în numele Al-Qaida, informează duminică Reuters.

Jihadistul veteran Mokhtar Belmokhtar şi-a asumat responsabilitatea în numele Al-Qaida pentru luarea de ostatici în masă din Algeria şi a cerut Franţei să înceteze atacurile în Mali, a relatat duminică site-ul mauritan Sahara Media, citând un clip video.

‘Noi, cei din Al-Qaida anunţăm această operaţiune binecuvântată’, a spus Belmokhtar în film, potrivit Sahara Media. ‘Suntem gata să negociem cu Occidentul şi guvernul algerian dacă se dovedeşte că încetează bombardarea musulmanilor din Mali’.

Sahara Media nu difuzează filmul pe site-ul său şi nu a fost posibil să se verifice imediat informaţiile, notează Reuters.

Sute de muncitori algerieni şi străini, între care şi români, au fost luaţi ostatici miercuri de către islamişti într-un complex petrolier din estul Algeriei ca măsură de răzbunare la intervenţia militară franceză în Mali. Forţele de securitate algeriene au intervenit începând de joi pentru salvarea ostaticilor, iar mulţi dintre aceştia, între care şi un român, şi-au pierdut viaţa în timpul evenimentelor.

SURSA: Agerpres