Un aliment favorit al românilor se scumpește. Producătorii sunt forțați să crească prețurile
Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, susține că prețul unui kilogram de caşcaval sau brânză maturată, făcute 100% din lapte de vacă, va ajunge în retail la 100 lei/kg până la finalul acestui an, ca urmare a scumpirii materiei prime – laptele crud – şi a costurilor mai mari cu producţia pe care le au procesatorii, dar şi a adaosurilor ridicate practicate de retaileri,
„Caşcavalul va ajunge la 100 lei/kg. Cel mai ieftin caşcaval în retail este 47 lei/kg şi cel mai scump este aproximativ 67 lei/kg”, a declarat Dorin Cojocaru.
Astfel, scumpirea laptelui va aduce creşteri de preţuri pentru toate lactatele şi brânzeturile, mai ales că procesarea implică şi un consum de energie, care a devenit tot mai scumpă în 2022.
Este necesară o cantitate de 10 litri de lapte pentru a face un kilogram de caşcaval
De asemenea, Marius Chiorean, property manager la Torokoi, brandul deţinut de compania Binal Mob, controlată de Lukacs Marta şi Szakacs Nimrod din judeţul Alba, spune că este necesară o cantitate de 10 litri de lapte pentru a face un kilogram de caşcaval şi preţul minim pentru acesta este 35 de lei.
În cazul în care un producător îl vinde cu mai puţin de 35 lei/kg este voluntariat, ci nu business, deoarece nu face profit.
„Pentru un kilogram de brânză folosim 10-11 litri de lapte, dar eu nu cumpăr lapte, ci îl produc ferma proprie, însă am producţie de lapte scăzută comparativ cu o fermă industrială, pentru că nu am voie să folosesc orice tip de furaje pentru brânza maturată. Brânza noastră porneşte de la 75 de lei/kg, dar calitatea este ridicată, pentru că noi facem doar o tonă pe lună.
Producătorii mari de lactate, industrial, cu ajutorul tehnologiei, îşi permit să scoată maximum dintr-un litru de lapte, noi nu”, a spus Istvan Varga, fondator al companiei Manufactura de Brânză, care produce brânză maturată în Cund, judeţul Mureş.
Industria laptelui, aproape de colaps
În luna iulie a acestui an, preţul laptelui de vacă a fost cu 16,2% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut, conform datelor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică (INS). În retail, în funcţie de brand, preţul laptelui ajunge și la 10 lei/litru, dar fermierii primesc între 1,65 şi 2,7 lei/litru, astfel că sectorul creşterii vacilor de lapte a intrat în colaps.
„Vindem ferma pentru că avem costuri foarte mari cu furajele şi preţul laptelui este foarte mic. La noi în zonă, la poarta fermei ne dau 1,65 lei/litru, ceea ce nu acoperă nici măcar o treime din costuri. Nu mai merită să creşti vaci, mai ales că subvenţiile sunt mici şi interesul guvernului pentru acest sector este zero.
Procesatorii ştiu că nu avem ce face cu laptele, decât să-l aruncăm, astfel că ţin preţul jos”, a explicat un mic crescător de vaci din localitatea Sălişte (judeţul Maramureş), care a postat deja un anunţ de vânzare a fermei sale pentru 50.000 de lei.