Este vorba despre condimentul favorit al Franței, muștarul de Dijon. Francezii se confruntă cu o lipsă drastică de câteva luni de zile, după ce acesta a devenit greu de găsit pe rafturile supermarketurilor în contextul în care Canada, principalul producător mondial de semințe de muștar, are de-a face cu un val de secetă.
Canada furnizează aproximativ 80 la sută din semințele de muștar folosite de producătorii francezi de condiment picant, restul provenind în principal din Burgundia, notează afp.com
Seceta a redus recolta din Canada la jumătate în 2021
În momentul de față, producătorii de muștar din Franța își propun să stimuleze producția acasă, în Burgundia.
„Este foarte important să creștem această cotă, astfel încât să putem face față riscurilor meteorologice care diferă de la o țară la alta”, a declarat Luc Vandermaesen, președintele Asociației Muștarului din Burgundia, un grup industrial.
Regiunea Dijon este renumită pentru semințele sale de muștar încă din Evul Mediu, dar producția a fost decimată de dăunători, deoarece substanțele chimice folosite pentru a le distruge au fost interzise.
Producția a scăzut, între anii 2017 și 2021, de la 12.000 de tone la 4.000 de tone. În iunie, producătorii locali au fost îndemnați să dubleze suprafața plantată cu semințe de muștar, până la 10.000 de hectare.
„Ca reacție la acest fenomen, consumatorii francezi și-au majorat cererea pentru muștar și au început să facă stocuri, iar acest comportament de consum a făcut ca tot mai multe magazine să rămână cu rafturile goale în ceea ce privește această categorie de produse”, a explicat Sebastien Eteve, analist NielsenIQ.
Muștarul are proprietăți anti-inflamatorii
Se crede că muștarul este unul dintre cele mai vechi condimente din lume, date istorice sugerând că a fost inventat în Egiptul antic. Considerat de mulți drept un super-aliment, muștarul este bogat în seleniu și magneziu, care au proprietăți anti-inflamatorii.
Unele studii au descoperit și că semințele de muștar pot proteja împotriva bacteriilor și ciupercilor, precum E.coli. Alte studii sugerează că muștarul nu are efecte protectoare. Signe subliniază că majoritatea tipurilor de muștar sunt bogate în sodiu, așa că ar trebui consumat „cu moderație”.