Un alt vaccin anti-coronavirus ar putea produce cheaguri de sânge. În acest context, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat, vineri, că a lansat un studiu cu privire la o posibilă legătură între cele două elemente.
Un alt vaccin anti-COVID ar putea produce cheaguri de sânge. Încă nu a fost administrat în România
Vineri, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că a lansat un studiu cu privire la o posibilă legătură între vaccinul produs de Johnson&Johnson și formarea cheagurilor de sânge. Amintim că s-au raportat patru cazuri în acest sens, unul dintre ele fiind mortal.
France Presse informează că a fost lansat un studiu menit să evalueze informații cu privire la incidente tromboembolice la persoane vaccinate cu vaccinul Johnson&Johnson.
Amintim că, în Statele Unite ale Americii, au fost semnalate trei cazuri de formare de cheaguri de sânge. EMA spune că un al patrulea caz a fost întregistrat într-o țară neprecizată în timpul unei faze de testare.
Acest vaccin a fost autorizat de către Uniunea Europeană dar nu a început să fie utilizat pe teritoriul european.
Când se va începe adminsitrarea Johnson&Johnson în România
Vaccinarea cu serul produs de Johnson & Johnson ar putea să înceapă în România la jumătatea lunii aprilie, informează Ministerul Sănătăţii. Vaccinul respectiv necesită administrarea unei singure doze iar studiile arată că are o eficacitate de 67%.
„Este important de menţionat şi că studiul clinic al Johnson & Johnson s-a desfăşurat în mai multe ţări, inclusiv Africa de Sud şi Brazilia, unde tulpinile emergente circulau deja la momentul respectiv”, transmite Ministerul Sănătăţii (MS).
Vaccinul dezvoltat de Janssen, divizia farmaceutică a companiei Johnson & Johnson, se administrează într-o singură doză, afirmă reprezentanţii MS pe o rețea de socializare.
Datele preliminare din studiul clinic de fază 1 au sugerat că o singură doză poate fi suficientă pentru a produce un răspuns imun, iar rezultatele studiului clinic de fază 3, care a stat la baza aprobării sale, au confirmat acest lucru, potrivit sursei menționate.
Vaccinul a redus semnificativ cazurile de COVID-19 în rândul persoanelor imunizate.
Astfel, din 19.630 de persoane vaccinate, 116 au dezvoltat simptome de COVID-19. Din 19.691 de persoane nevaccinate, 348 au dezvoltat simptome de COVID-19.
Sursă foto: Dreamstime