Potrivit Afp, peste 3.000 de persoane s-au îmbolnăvit de bruceloză în nord-vestul Chinei după ce o bacterie a fost scăpată anul trecut dintr-un laborator al unei companii bio-farmaceutice care produce vaccinuri pentru animale, informează agerpres.

Bruceloza, noua boală care face ravagii în China, este transmisă de animale sau de produse de origine animală. În general, nu se transmite de la om la om, însă poate provoca febră, dureri articulare şi dureri de cap.

În total, 3.245 de persoane au fost testate pozitiv pentru această bacterie, cifră stabilită în urma testelor realizate după incident, potrivit autorităţilor sanitare din Lanzhou, capitala provinciei Gansu, care au precizat că nu a fost depistat niciun caz de transmitere de la om la om.

Cum s-a ajuns în acestă situație

Autoritățile chineze au menționat faptul că în intervalul lunilor iulie și august 2019, un laborator public din oraş a folosit un dezinfectant expirat pentru producţia de vaccinuri anti-bruceloză destinate animalelor.

Acest lucru a avut ca rezultat faptul că sterilizarea a fost incompletă şi bacteriile erau încă prezente în emisiile de gaze ale companiei – Uzina bio-farmaceutică din Lanzhou pentru creşterea animalelor.

Acest gaz contaminat s-a răspândit prin aer până la Institutul de Cercetări Veterinare din apropiere, unde a infectat aproape 200 de persoane în decembrie anul trecut.

Biroul de sănătate din Lanzhou a declarat vineri că bacteria a provenit în general de la oi, bovine şi porci.

Având în vedere situația creată la nivel mondial, laboratorul şi-a cerut scuze anul acesta şi i-a fost retrasă autorizaţia de a produce vaccinuri împotriva brucelozei.

În ceea ce privește situația în care persoanele îmbolnăvite se află, acestea urmează să primească despăgubiri financiare începând din octombrie, potrivit autorităţilor din Lanzhou.

Această veste cumplită vine la doar câteva luni distanță după ce China a scăpat de sub control coronavirusul, care a luat amploare pe întreg globul, făcând sunte de mii de victime.