Virusul West Nile a provocat sute de infectări pe teritoriul Uniunii Europene în acest an
Mai precis, un total de 188 de cazuri de infectare umană au fost raportate de la începutul sezonului de transmitere şi până miercuri inclusiv, conform datelor publicate de Centrul european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC).
De asemenea, cele mai numeroase cazuri, respectiv 144, au fost raportate în Italia. Trebuie menționat că în această țară au fost înregistrate și 10 decese.
Alte infectări au fost înregistrate în următoarele locații:
- Grecia – 39;
- Serbia – 34;
- Austria – 2;
- România – 2;
- Slovacia – 1.
Trebuie menționat că Serbia, care se învecinează cu Uniunea Europeană, a raportat şi trei decese.
Perioada de transmitere durează de obicei din iunie până în noiembrie
Potrivit ECDC, perioada de transmitere durează de obicei din iunie până în noiembrie. Totodată, specialiștii arată că în Germania nu au fost înregistrate cazuri de infectări la om anul acesta.
Chiar și așa, luna trecută, a fost detectat un prim caz anul acesta la o bufniţă polară la grădina zoologică din Magdeburg. Potrivit Institutului Friedrich Loeffler (FLI), un alt exemplar înrudit a murit din cauza infecţiei cu virusul la o săptămână de la moartea primului.
Virusul West Nile afectează păsările, dar şi caii şi oamenii. La oameni, infecţia trece în mare parte neobservată sau are simptome uşoare.
Potrivit autorităţii germane din domeniul controlul bolilor, Institutul Robert Koch (RKI), circa 20% dintre cei infectaţi dezvoltă simptome de febră care durează între trei şi şase zile. Doar una din 100 de persoane infectate dezvoltă o formă mai gravă a bolii.
Ce este virusul West Nile?
Virusul West Nile a apărut pentru prima dată la o femeie din Uganda, în 1937 și, de atunci, s-a răspândit în toată lumea. Pentru prima dată a apărut în SUA în 1999, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Cel mai frecvent mod în care oamenii se infectează cu acest virus este prin înțepăturile țânțarilor, dar virusul provine de la păsări, potrivit OMS. Țânțarii obțin virusul hrănindu-se cu păsări infectate.
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, 80% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome. Cei 20% care prezintă simptome au dureri de cap, vărsături și diaree, oboseală și slăbiciune care pot dura luni de zile.
Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate dezvoltă forme severe care afectează sistemul nervos central, ceea ce poate duce la dezorientare, convulsii, paralizie și comă. CDC a estimat că 10% dintre persoanele care dezvoltă simptome care afectează sistemul nervos central mor. Nu există vaccin pentru West Nile, dar, spre deosebire de COVID-19, nu se poate răspândi prin contact uman.
Începând cu anul 1999, virusul West Nile a infectat 52.944 de americani și este responsabil pentru 2.463 de decese din SUA.