Nu trebuie să fii expert în scheme piramidale sau să fi fost directorul Nasdaq, ca să iei banii unor oameni creduli şi să-i cheltuieşti cum vrei tu.

Astfel de fraude pot şi făcute şi de oameni mai puţin cunoscători în cele ale economiei şi care, dimpotrivă, ar trebui să fie departe de a se ocupa cu infracţiuni financiare.

Mai exact, este vorba despre un episcop evanghelic din Brazilia care şi-a cumpărat bijuterii şi alte bunuri în urma unor donaţii pe care le primise din partea oamenilor. Sumele pe care episcopul le-a folosit în folos propriu se ridică aproximativ 2 miliarde de dolari.

Edir Macedo este fondatorul celei mai mari Biserici evanghelice din Brazilia, Biserică ce a solicitat adepţilor să doneze bani, maşini, cecuri sau alte bunuri pentru ca instituţia să construiască un lăcaş de cult şi să-şi plătească apariţiile la televiziune şi radio.

Macedo, care a fondat instituţia în 1977, deţine o reţea de televiziune, 3 ziare şi câteva staţii de radio locale. De asemenea, are o agenţie de turism şi o companie aeriană de taxiuri.

SURSA: „The Independent”