Invazia rusă a Ucrainei, la care se adaugă preluarea Hong Kong-ului de către China și ostilitatea sa crescândă față de democrația din Taiwan, precum și creșterea represiunii și controlului intern, au arătat că ideologia politică contează cel mai mult. Regimurile totalitare sunt incompatibile cu modernitatea și nu pot co-exista cu statele liberal-democrate, subliniază 19fortyfive.
Prima Strategie de Securitate Națională a Administrației Biden, trimisă Congresului la finele lui martie, nu a cuprins nicio reformă. Denumind, din nou, China o „amenințare de ritm” și Rusia o amenințare „acută pe termen scurt”, documentul nu a făcut decât să subestimeze cele două mari puteri.
O nouă strategie pentru a liberaliza state totalitare precum Rusia și China
Strategia de Securitate Națională, care ghidează politica de apărare a SUA, există și în cadrul unei mari strategii de „angajare” a SUA post-Război Rece, actuală și azi. Politica a fost avansată în mod conștient și explicit de administrațiile Clinton, Bush și Obama și mai ambiguu de Administrația Trump.
O nouă Strategie, sau mai bine zis o nouă mare strategie, trebuie să stabilească acum o strategie guvernamentală mai explicită de a modera și a liberaliza state totalitare precum Rusia și China.
Dar nimeni nu mai crede astăzi că regimurile actuale din Rusia sau China vor fi seduse de dezvoltarea economică pentru a deveni democrații liberale reprezentative, cu partide politice competitive, libertate de exprimare și guvernare limitată.
Permițând anumite forme de capitalism în țările lor, creșterea nivelului de trai a oferit regimurilor Putin și Xi Jinping un dram de credibilitate și legitimitate și le-a permis să sporească controlul intern asupra presei și să suprime orice disidență politică.
Și mai grav este că interesele de afaceri ale SUA au contribuit la reducerea la tăcere a vocilor critice la adresa acestor regimuri totalitare.
Invadarea Ucrainei a subminat grav marea strategie de angajament de după Războiul Rece
Invadarea Ucrainei de către Rusia a subminat grav marea strategie de angajament de după Războiul Rece – nu numai cu Rusia, ci și cu China. Puțini cred că acum China se îndreaptă către o democrație liberală.
„Deep state” din Rusia – siloviki (foști membri ai serviciilor militare și de securitate) a izolat regimul Putin de orice noțiune de liberalizare, așa cum adepții Partidului Comunist din China domină birocrația, mass-media, poliția și universitățile.
Actualul moment istoric ar trebui să semnaleze că epoca ignorării ideologiei politice s-a încheiat.
Asta vor Putin și Xi Jinping și acționează ca atare
Invadarea Ucrainei a dovedit, din nou, că regimurile totalitare nu evoluează politic către o mai mare libertate; nu se îndreaptă către democrația liberală, nu le pasă să mențină sau să protejeze instituțiile occidentale.
De fapt, regimurile totalitare vor să submineze toate aceste progrese. Chiar Putin și Xi spun asta și acționează ca atare. Ei vor ca Statele Unite să se prăbușească, să se fractureze intern și, în final, să eșueze.
Ei vor să înlocuiască Statele Unite la nivel regional (în cazul Rusiei) și la nivel global (în cazul Chinei).
Schimbarea nu va veni prea curând
Sintagma „schimbare de regim” îi sperie pe unii, deși nu ar trebui. Convingerea unor state totalitare de a se liberaliza prin „angajare” a fost o politică de schimbare a regimurilor folosind morcovul, nu bastonul.
Denunțarea totalitarismului, sprijinirea disidenților, stabilirea limitelor angajamentului economic, decuplarea investițiilor guvernamentale, crearea lanțurilor de aprovizionare independente și impunerea unor reforme politice în cadrul acestor state este, de asemenea, o formă de schimbare a regimului.
SUA ar trebui să-și decupleze economia de cea a Rusiei lui Putin și a Partidului Comunist Chinez. În plus, America ar trebui să facă apel direct la oamenii din aceste state totalitare și să le spună că au de ales. O astfel de schimbare, ca și în timpul Războiului Rece, s-ar putea să nu vină ușor sau în curând.