"Vasta noastră experienţă internaţională şi expertiza au fost un beneficiu clar pentru Fondul Proprietatea si acţionarii săi. Fondul este acum listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi este cel mai vizibil si mai lichid emitent de pe piaţa românească, atrăgând atenţia unui număr semnificativ de investitori instituţionali", a declarat Mark Mobius, preşedintele executiv al diviziei Franklin Templeton pentru pieţe emergente.
Potrivit oficialilor Templeton, Fondul Proprietatea a devenit rapid cea mai vizibilă şi lichidă acţiune de la BVB cu o valoare medie zilnică a tranzacţiilor de 25 milioane de lei, reprezentând 52% din valoarea medie zilnică a tranzacţiilor la BVB. De la listarea Fondului pe BVB, la sfârşitul lunii ianuarie 2011, s-au tranzacţionat în total peste 8 miliarde de acţiuni, echivalentul a circa 60% capitalul social, iar valoarea tuturor tranzacţiilor a depăşit 4,3 miliarde lei (1 miliarde euro).
Cum au evoluat activele
Comparativ cu sfârşitul anului 2010, averea Fondului Proprietatea a crescut cu 6%, până la 16 miliarde lei, valoarea unitară a activului net (VUAN) ajungând la 1,1625 lei.
În ciuda creşterii activului net, valoarea acţiunilor FP s-a înscris pe o tendinţă accentuată de scădere, pierzând circa o treime faţă de nivelul mediu de tranzacţionare din prima şedinţă pe BVB, atât pe fondul unei presiuni puternice la vânzare, cât şi din cauza percepţiei investitorilor faţă de bursa românească.
Spre exemplu, valoarea de piaţă a Fondului din prezent reprezintă doar 37,5% din nivelul activului net de la sfârşitul lunii august. Adică, acţiunile FP se tranzacţionează cu un discount de 62,5% faţă de VUAN, ceea ce este reprezintă un nivel ridicat de subevaluare.
De aceea, Franklin Templeton a recomandat un program de răscumpărare de acţiuni, până acum fiind achiziţionate 226 milioane acţiuni FP, reprezentând 1,7% din capitalul social, pentru care s-a folosit suma de 113,7 milioane lei, adică aproape tot plafonul disponibil (120 milioane lei).
Managementul privat la stat, speranţă pentru valoarea FP
"Viitorul Fondului arată promiţător, mai ales în contextul în care Guvernul intenţionează să crească eficienţa şi transparenţa companiilor controlate de stat din portofoliu prin oferte primare sau secundare şi numirea unor echipe de manageri profesionişti. Credem cu fermitate că angajamentul Guvernului de a duce aceste planuri la îndeplinere va ajuta semnificativ la creşterea valorii companiilor din portofoliu şi va da un impuls sănătos economiei României", a spus Mark Mobius.
Pe de altă parte, Fondul Proprietatea ar putea beneficia consistent de în viitor de procesul de liberalizare a tarifelor în energie – la gaze naturale şi energie electrică.

FP are reprezentare în Consiliile de Administraţie a 18 companii din portofoliu şi a numit 15 membri independenţi în companii, care împreună reprezintă un total de peste 75% din VAN-ul Fondului.