Dacă la începutul lui 2010 cei mai mari angajatori anunțau câteva zeci de locuri de muncă, 2011 se aseamănă întrucâtva cu anii de dinaintea crizei, un număr mare de companii având în plan recrutarea câtorva sute de angajați.
Polul angajărilor se conturează a fi Clujul. Centrul Regional de Servicii al ING, inaugurat în ultimul trimestru al anului trecut, își va spori personalul cu circa 300 de oameni. Alt domeniu, alt val de recrutări, același oraș: în 2011, compania locală Remarul 16 Februarie începe pregătirile pentru producerea de trenuri de mare viteză sub licența Bombardier, fabrica urmând să genereze 2.500 de locuri de muncă.
Deocamdată, însă, nu se știe câte dintre aceste poziții vor fi deschise în următoarele 12 luni. O altă investiție, aflată momentan sub semnul întrebării, este aceea a producătorului de medicamente Terapia Ranbaxy. Dacă proiectul se va concretiza, orașul de pe Dealul Feleacului se va bucura de o investiție de 50 milioane euro și de circa cinci sute de noi locuri de muncă.
Un alt oraș din provincie, ocolit până deunăzi de marile companii, va trăi în 2011 un adevărat boom investițional. În Craiova se va deschide, în a doua jumătate a anului, Electroputere Parc, primul mall din capitala Băniei, ai cărui proprietari mizează pe angajarea a 1.500 de oameni. Locuri de muncă pentru craioveni vor apărea și de pe urma deschiderii hipermarketului Lidl, preconizată pentru luna februarie, dar și prin mult-așteptata demarare a campaniei de angajări a producătorului auto Ford.
În 2011, Capitala nu va mai acapara 60%-70% din totalul angajărilor, așa cum se întâmpla în anii anteriori. Numărul de locuri de muncă disponibile va fi mai mic raportat la totalul național, însă companiile din București se vor remarca prin calitatea posturilor oferite: față de restul orașelor, unde candidaților nu li se pretind, de regulă, studii superioare sau specializări profesionale, în Capitală recrutări vor face, în principal, companiile de software/IT și cele din domeniul bancar. Cel mai elocvent exemplu va fi, în 2011, Hewlett-Packard. De când a intrat pe piața autohtonă, în urmă cu 13 ani, HP s-a numărat constant între cei mai activi angajatori. Compania n-a redus cadența nici în anii de criză, în 2010 recrutând circa 600 de oameni. Pentru 2011, plănuiește un val similar de angajări, în cadrul centrului de servicii Global eBusiness Operations din Bucureşti.
Neafectați de criză se arată a fi și marii angajatori din retail, 10-15 noi hipermarketuri urmând a fi inaugurate în 2011, ceea ce va da naștere la peste 3.000 de locuri de muncă. La fel, și companiile de outsourcing, domeniu în care circa 2.000 de posturi devin disponibile în fiecare lună. În aceste două sectoare, în care salariile medii sunt de circa 800 de lei, numărul mare de poziții libere se datorează și fluctuației masive de personal.
Un an fast pentru angajații lipsiți de experiență și specializare
14 ianuarie 2011, 11:41
Ultima modificare în 14 ianuarie 2011, 13:41
Cele mai multe angajări sunt anunțate în provincie. Confirmând tendința ultimilor ani, doar o zecime din posturile libere sunt destinate candidaților cu studii superioare și specialiștilor.
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook