Bani, bani, bani! Se încheie încă un an în care am scris despre bani. Pare că noi, cei din redacţia Capital, numai la asta ne gândim. Că ne trezim dimineaţa cu cifrele bursei la capul patului şi nu ne culcăm până nu mai verificăm odată paritatea leu/euro pentru a doua zi. Că până şi reţetele de la bucătărie le ţinem în tabele Excel, neapărat cu rubrica de preţ în dreptul ingredientelor. Realitatea este că noi – ca şi voi, cititorii noştri – suntem doar nişte oameni pasionaţi să înţelegem ce se întâmplă în jurul nostru şi care au aflat deja că războaiele moderne se poartă mai eficient cu bani şi informaţii decât cu armament şi forţă brută. Spre deosebire de mulţi dintre semenii noştri cu care ne intersectăm fără să vrem şi a căror lectură de căpătâi au rămas ziarele tabloide.

Urmează încă un început. Un an nou, pe care obişnuiam să-l întâmpinăm cu un supliment special, „Lumea în 20XX“ (puneţi dumneavoastră în coadă cifra care se potriveşte următorului an), înainte ca scăderea dramatică a cheltuielilor de publicitate să arunce întreaga presă românească într-o ceaţă economică fără precedent şi fără egal în lumea civilizată. În ciuda acestor evenimente, va suntem astăzi la îndemână atât în formula tiparită, cât şi pe internet sau pe ecranul televizorului, găzduiţi de postul B1. Capital a devenit un brand multimedia, care vă aduce zilnic ultimele ştiri relevante pentru economie pe capital.ro, vă oferă şansa de a aprofunda analize şi sinteze bine scrise prin produsul tipărit, vă invită la dezbatere cu oameni competenţi din domeniile fierbinţi ale momentului prin emisiunea Capital TV. Indiferent de patronii pe care i-au avut, jurnaliştii noștri au rămas credincioşi principiilor pe care a fost construit acest brand: comunicare pe înţelesul tuturor, susţinerea valorilor capitalismului, orientare pro-occidentală.

Astăzi, când Vladimir Putin seamănă din ce în ce mai mult cu un urs rănit şi încolţit – stare care îl face mai periculos decât oricând – realizăm încă odată cât de strâmbă este logica totalitarismului şi cât de greşită e încercarea de a rezolva orice problemă prin puterea muşchilor. Înțelegem cât de importantă e separarea puterilor în stat şi cât de mult trebuie să ne bucure că avem aliaţii potriviţi. Vedem că destinele unui popor nu sunt un dat, ci se supun voinţei şi acţiunilor indivizilor care-l compun. Păstraţi-vă informaţi, judecaţi cu propriul cap, luptaţi-vă pentru lucrurile în care credeţi. Fiindcă viitorul aparţine celor îndrăzneţi. Şi rămâneţi alături de noi şi în 2015. Un an mai bun să avem!

 

CLAUDIU ȘERBAN,
director editorial, Capital