Salariile brute ale angajaţilor din companiile private au crescut, în medie, cu 9,4% în 2019, nivel peste cel de 4,6% estimat anterior de manageri, arată datele studiului salarial PayWell 2019, realizat de PwC România, publicat marţi.
La nivel strict de valoare, studiul Paywell 2019 relevă că salariul mediu brut în rândul companiilor participante a urcat la 5.941 lei, de la 5.428 lei, în 2018. În acelaşi context, cele mai mari salarii medii brute, în funcţie de departamente, au fost raportate în cel de Strategie, respectiv 12.220 lei, Juridic – 11.026 lei şi IT -10.769 lei.
Pentru comparație, salariul mediu brut pentru angajații la stat a fost practic dublat în doar doi ani, ajungând la 4.672 de lei în 2019, comparativ cu 2.874, cât era în 2017. Dincolo de discrepanța uriașă între ritmurile de creștere, iese în evidență și diferența de pregătire majoră.
Astfel, în timp ce salariații din mediul privat și cel de stat au parte de salarii medii brute comparabile la o primă vedere, câștigă 5.000 de lei net pe lună în companiile private doar cei cu ani buni de experienţă profesională sau angajați în sectorul IT.
În schimb, aparatul bugetar înglobează peste 211.000 de angajaţi în sectorul ”administraţie publică şi apărare”, care au ajuns în 2019 la un salariu mediu net de aproape 5.000 de lei.
În plus, există diferențe uriașe între nivelul de plată de care beneficiază diferitele categorii de bugetari. Angajaţii din administraţia publică şi din apărare sunt cel mai bine plătiţi bugetari chiar și după creşterile salariale mai accelerate din ultimii ani pentru profesori şi pentru angajaţii din sectorul medical.
Iar cele mai semnificative majorări din sectorul public au fost realizate în domeniile educație – 36% și sănătate – 30%, dar câștigurile salariale medii nete ale celor angajați în aceste sectoare nu ajung încă la suma de 4.000 de lei.
În mediul privat, pe categorii de angajaţi, continuă tendinţa de creştere în ritm mai accelerat a salariilor în rândul personalului necalificat sau puţin calificat (muncitori, operatori), în medie de 10%. Totodată, poziţiile de management operaţional au avut o creştere de 13%, iar cele de top management de 9%. La polul opus se află personalul administrativ, tehnicienii şi angajaţii cu puţină experienţă, cu majorări de 5%.
Cea mai mare creştere medie a salariilor în 2019 a fost de 14% şi a fost înregistrată de sectorul hotelier, cunoscut pentru veniturile mici pe care le oferă angajaților din acest domeniu.
Similarități îngrijorătoare
Mai mult decât atât: câștigul salarial din administrația publică reprezintă acum 157% din cel mediu la nivelul întregii economii, în timp ce în sectorul privat se afla la 94%, așa cum atenționa, la începutul anului, ING Bank Romania.
Trebuie menționat că diferența dintre salariul mediu din administrația publică și cel din sectorul privat este acum extrem de mare, la un nivel similar cu cel din anul 2008, anul care a premers criza economică din România.
Atunci a existat o situație similară, când cei din administrație câștigau 161% din media pe economie, iar cei din privat 96%.
O altă similaritate extrem de îngrijorătoare cu situația care a anticipat criza economică din 2009-2010 ține de nivelul cheltuielile alocate salariilor personalului din sectorul bugetar, care se ridică la nu mai puțin de 10% din produsul intern brut estimat pentru anul în curs.
Nivelul cheltuielilor publice cu salariile, raportat la PIB, a ajuns la o cotă fără precedent în ultimii ani, fiind comparabil doar cu anul 2009, când ajungea la 9,5% din PIB.