Actiunile bancilor au scazut astazi pe bursa de la Bucuresti cu procente destul de consistente. Desi, in aparenta cifrele sunt in ton cu scaderea indicilor BET (-8,59%) si BET-FI (7,25%), situatia este ceva mai complicata. Evolutia bancilor a fost urmatoarea:
– BC Carpatica (BCC): -5,56%
– Banca Transilvania (TLV): -9,40%
– BRD – Groupe Societe Generale (BRD): -13,22%
– Erste Group Bank (EBS): -13,22%
Dupa cum se poate observa, bancile cu capital strain sunt cele care au inregistrat cele mai mari pierderi.
Impactul Moody’s
Agentia de evaluare Moody’s a anuntat intr-un raport ca recesiunea din tarile emergente europene va fi mai severa decat in restul continentului, in principal din cauza dezechilibrelor economice care vor produce minusuri bancilor locale si apoi, prin ricoseu, si bancilor-mama care se bazau pe veniturile obtinute din regiune.
Bancile au inregistrat pierderi pe tot globul, de exemplu Bank of America, Citigroup si JP Morgand Chase au pierdut cel putin 7% ieri. In Europa, Swedbank AB si UniCredit SpA au pierdut in prima parte a zilei peste 6,8%, respectiv 6,4%. UniCredit a atins chiar minimul ultimilor 12 ani. O banca locala poloneza, Bank Pekao a pierdut 12% la bursa de la Varsovia. La Viena, titlurile Raiffeisen Bank au scazut cu 9,5%, iar Erste a pierdut 13%. Societa Generale a scazut cu 8,6% la Paris, iar KBC Groep a pierdut la Bruxelles 10%.
Polul Est
Pentru prima data in ultimii zeci de ani, ora exacta a evolutiilor financiare se da in estul continentului. Potrivit lui Beat Siegenthaler, analist pe piete emergente la TD Securities din Londra, considera ca „Europa Centrala este acum in vizorul tuturor de cate va saptamani. Orice este legat la pietele din aceasta regiune este sub presiune. Bancile vestice au fost aici foarte active si au avut strategii de piata agresive, lucru care acum nu le prieste”.
Trebuie avut in vedere faptul ca au fost afectate de vestea de la Moody’s bancile care relizeaza venituri consistente in estul continentului. UniCredit realizeaza 50% din profitul inainte de taxe, Erste circa 60% si Raiffeisen aproape 80%, pe cifrele din 2007. Potrivit lui Lars Christensen, analist la Danske Bank, in Conpenhaga considera ca „cele mai riscante segmente ale afacerilor pe care le deruleaza bancile din vest sunt in tarile din est. Cand te decizi sa reduci din riscuri, incepi prin a reduce sectoarele cele mai riscante. Acest lucru nu face decat sa adauge un risc suplimentar in regiune”.
Mutarile urmatoare pentru salvare sunt infuziile de capital. Fie ca sunt adresate direct tarilor din Est, fie ca sunt primite de bancile din Vest, banii tot in est vor ajunge. In decembrie, Raiffeisen, Erste, UniCredit, Intesa SanPaolo, Societe Generale si KBC au cerut Comisiei Europene sa ajute financiar tarile din est. De asemenea, Erste are in prezent discutii cu guvernul austriac pentru a primi un ajutor de stat de 2,7 miliarde euro, in timp ce Raiffeisen Bank ar vrea 1,75 miliarde euro.
In momente de criza nu este nevoie decat de o scanteie. In cazul de fata, scanteia a fost anuntul Moody’s Investors Service potrivit caruia va reduce ratingurile bancilor cu expunere pe pietele financiare din Europa de Est.