Productia obiectelor de uz casnic, neglijata pana in 1990, a cunoscut in ultimii zece ani o importanta crestere, mai ales sub aspectul calitatii. Confruntata cu concurenta marfurilor provenite din import, marcile autohtone de masini de gatit au progresat rapid, reusind intr-un rastimp relativ scurt sa se apropie de produsele similare fabricate de companiile de renume.
Principalii producatori interni sunt: Samus-Electrolux Satu-Mare, Metalica Oradea si Tehnoton Iasi. Chiar daca nu ating in totalitate performantele unor aragazuri gen Bosch, Indesit sau Whirlpool, produsele romanesti conduc detasat la capitolul raport calitate-pret. Datorita acestui fapt, produsele autohtone sunt cele mai cerute, dupa cum afirma comerciantii care le vand. Termenele de garantie sunt de doi ani pentru aragazurile produse in tara, pentru cele de import oferindu-se, de regula trei ani garantie.
Plita de inox se curata mai usor
In magazinele de specialitate predomina intr-adevar modelele romanesti, mult mai acceptabile ca pret, insa pentru cei cu dare de mana se gasesc si aragazuri sofistificate produse in Occident. Care ar fi dotarile suplimentare fata de clasicul aragaz cu care suntem obisnuiti? In primul rand, plita de inox. Aceasta nu imbunatateste performantele aragazului, insa usureaza mult efortul pentru curatirea acestuia si ii prelungeste durata de exploatare. Aprinderea electrica este o alta facilitate oferita, fiind, de regula, asociata cu sistemul de protectie a gazelor. Aceasta inseamna ca in cazul stingerii accidentale a flacarii arzatorului, o supapa va inchide automat gazele, eliminand pericolul de explozie. O atentie deosebita din partea proiectantilor a fost acordata geometriei cuptorului, performantele acestuia fiind mult imbunatatite si randamentele crescand simtitor.
Cel mai tanar producator de masini cu gaz din Romania, Tehnoton Iasi, a fabricat primul aragaz in anul 1992, producand pana in prezent circa 45.000 bucati. Acestea s-au adresat, la inceput, numai cumparatorilor cu venituri mici si medii si, mai apoi, si celor cu venituri peste medie.
Foarte interesanta este ideea celor de la Iasi de a combina un aragaz cu un incalzitor de apa instant, solutie tehnica aflata in curs de brevetare. Astfel, printr-o mica modificare a instalatiei de apa, pentru bucatarie va fi posibila obtinerea de apa calda, cu efort minim. Solutia se va bucura de succes in primul rand in mediul rural, dar si in mediul urban, la locuintele individuale. De multe ori, la aceste locuinte, care nu beneficiaza de o centrala termica proprie, apa calda este preparata cu ajutorul unui boiler electric, cu un consum de energie mai mare.
Un aragaz costa intre 1,5 si opt milioane lei
4 mai 2000, 12:00
Ultima modificare în 4 mai 2000, 15:00
Productia obiectelor de uz casnic, neglijata pana in 1990, a cunoscut in ultimii zece ani o importanta crestere, mai ales sub aspectul calitatii. Confruntata cu concurenta marfurilor provenite din import, marcile autohtone de masini de gatit au progresat rapid, reusind intr-un rastimp relativ scurt sa se apropie de produsele similare fabricate de companiile de renume. Principalii producatori interni sunt: Samus-Electrolux Satu-Mare, Metalica Oradea si Tehnoton Iasi. Chiar daca nu ating in totali
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Limbile straine si cultura generala sunt atuurile ghizilor
- In 1999, Sicomed a produs mai eficient
- FMI si Banca Mondiala spun „adio” Republicii Moldova
- Grecii pun bariere turistilor romani
- Banii mentin moralul la cote inalte
- Meciul cu FMI se joaca in Parlament
- Birouri inchiriate cu ziua
- Dr. Jekyll si Mister Hyde
- British Airways va investi 600 milioane lire sterline
- Vanzarea bancilor in pas alergator este comandata de la Washington