Medicamentul antiviral Molnupiravir , care a primit recent aprobarea de la autoritatea de reglementare a medicamentelor și este lansat de mai mulți producători de medicamente, are serioase probleme legate de siguranță și, prin urmare, nu a fost inclus în protocolul clinic național Covid-19 recomandat de Ministerul Sănătății din India, a declarat directorul general al Consiliului Indian de Cercetare Medicală (ICMR), Balram Bhargava, potrivit Times of India.
Medicamentul a ridicat mai multe semne de îngrijorare
Bhargava a spus că grupul operativ care se ocupă de tratamentul pentru Covid-19 a dezbătut dacă să includă medicamentul în protocolul de tratament, dar a decis să nu o facă din motive de îngrijorare.
„SUA l-au aprobat doar pe baza a 1.433 de pacienți, cu o reducere de 3% a bolii, atunci când este administrat în cazuri ușoare.
Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că acest medicament are probleme majore de siguranță. Poate provoca teratogenitate, mutagenitate și, de asemenea, poate provoca leziuni ale cartilajului și poate fi, de asemenea, dăunătoare mușchilor”, a spus Bhargava.
„Mai important, dacă acest medicament este administrat unui bărbat sau unei femei, contracepția trebuie utilizată timp de trei luni, deoarece copilul conceput în acea perioadă poate avea probleme cu influențele teratogene. Deci, nu este inclus în protocolul clinic național, OMS nu l-a inclus și nici Marea Britanie”, a adăugat el.
Medicamentul poate fi periculos pentru femeile însărcinate
Teratogenitatea poate provoca probleme fătului în curs de dezvoltare. Mutagenitatea se referă la modificări transmisibile permanente ale structurii materialului genetic al celulelor.Bhargava a mai subliniat că există îngrijorări cu privire la copii, femeile însărcinate și care alăptează.
Totodată, acest medicament poate provoca leziuni ale țesuturilor moi, precizează Bhargava.
Ce promitea compania farmaceutică?
Molnupiravir, dezvoltat inițial de compania farmaceutică Merck, a susținut inițial o reducere cu 50% a spitalizării sau a decesului la pacienți
Realizată de compania farmaceutică multinațională americană Merck, pastila anti-Covid-19 este concepută pentru a opri reproducerea coronavirusului prin inserarea unor erori în codul său genetic. Medicamentul a fost inițial creat pentru a vindeca gripa, care are aceleași simptome ca și COVID-19.
În cererea de autorizare, Merck se bazează pe studiul clinic realizat împreună cu partenerul său Ridgeback Biotherapeutics în rândul unor pacienţi cu forme uşoare până la moderate de COVID-19 şi cu cel puţin un factor de risc agravant.