Obiectul 2005 YU55, conform NASA, descoperit în 2005, va "aluneca" între Pământ şi Lună la mai bine de 300.000 de km o distanţă de planeta noastră, în punctul cel mai apropiat, scrie Agerpres.

În cazul unei coliziuni cu Terra în ocean, s-ar forma un tsunami. La 100 km de epicentru, înălţimea valurilor ar fi ajuns la 20 de metri, susţine omul de ştiinţă.

Potrivit datelor NASA, YU55 are un diametru de aproximativ 400 de metri şi înaintează cu o viteză de 17 km/sec. Deşi acesta s-a dezintegra probabil în atmosferă, fragmentele lui ar cădea relativ în grup compact pe Terra, formând un crater cu diametrul de 6,5 kilometri şi o adâncime de 0,5 km, previzionează el. Chiar la o sută de kilometri de locul accidentului s-ar simţi o căldură atât de mare încât ar genera arsuri de gradul I, iar suflul exploziei ar sparge geamurile pe această rază.

Dacă YU55 ar cădea, bunăoară, la Chicago, oraşul ar fi distrus în totalitate, iar supravieţuitorii ar fi putut fi număraţi pe degete. Din fericire, probabilitatea unui astfel de cataclism este extrem de mică, iar o apropiere a asteroizilor de Terra se înregistrează foarte rar. Rândul trecut, un asteroid de dimensiuni similare a trecut pe lângă Pământ în 1976, iar următorul ar putea să treacă spre orizontul anului 2028, mai spune el.

Nu se cunoaşte cu exactitate când ultima oară a avut loc o coliziune între Terra şi un asteroid, dar un număr de aproximativ 20 de cratere reprezintă un indiciu că astfel de fenomene s-au întâmplat în trecut. Cele mai recente sunt craterele din Bosumtwi /Ghana/, cu un diametru de aproximativ 10 km, estimându-se că acesta s-a format acum circa un milion de ani, şi din Zamanşin (Kazahstan), cu un diametru de 15 km şi care ar data de acum 900 de ani.