Un asteroid va trece pe lângă Pământ iar acest lucru este consider potențial periculos. Asteroidul are diametrul de aproape 200 de metri. El va trece marți „pe lângă” Pământ, la o distanță de aproximativ 7,2 milioane de kilometri, anunță NASA. Deși distanța pare sigură, orice obiect mai mare de 150 de metri, care trece mai aproape de 7,5 milioane de kilometri de Terra, este considerat potențial periculos.
Asteroidul se numește KT1 și are mărimea de 186 de metri, cât un zgârie-nori, potrivit clasificării NASA. Orbita sa în jurul Soarelui va atinge cel mai apropiat punct de Pământ marți, 1 iunie, când va trece la 7.242.048 de kilometri de planeta noastră.
NASA ține sub observație asteroizii
NASA ține sub observație asteroizii care se apropie la mai puțin de 7,5 milioane de kilometri de Terra. Orice astfel de obiect mai mare de 150 de metri, cum este KT1, este considerat „potențial periculos”, potrivit NASA, citat de digi24.
În afară de KT1, mai sunt asteroizi care trec „pe lângă” Terra zilele acestea, chiar mai aproape, dar sunt mult mai mici:
- asteroidul KN2 trece la 144.519 km de Pământ, pe 31 mai, dar are doar 6 m (mărimea unui autobuz)
- asteroidul KS trece la 5.954.573 km de Pământ, pe 31 mai, și are 18 m (mărimea unei case)
- asteroidul LB trece la 1.116.885 km de Pământ, pe 1 iunie, și are 21 m (mărimea unui avion)
În luna mai, mai mulți specialiști de la companii americane și europene au participat la un fel de simulare organizată de NASA, în care s-au confruntat cu o situație ipotetică. Astfel, un asteroid aflat la 35 de milioane de mile distanță se apropia de Terra, urmând să o lovească în șase luni. Experții au spus că niciuna dintre științele și tehnologiile actuale nu pot opri ipoteticul asteroid, având în vedere perioada de șase luni, conform simulării. În cazul în care ar fi real, asteroidul s-ar prăbuși, cel mai probabil, în Europa.