Într-unul dintre cele mai mari studii din Marea Britanie care analizează o serie de tratamente potențiale pentru COVID-19 s-a descoperit că aspirina, un medicament utilizat în mod obișnuit pentru „subțierea” sângelui, ar putea reprezenta un posibil tratament pentru această boală, transmite Reuters.

Pacienții infectați cu noul coronavirus prezintă un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge din cauza trombocitelor hiperactive, fragmentele celulare care ajută la oprirea sângerării, iar aspirina reduce riscul formării cheagurilor, se arată pe site-ul web al studiului Recovery.

„Există o justificare clară pentru a crede că aceasta (aspirina) ar putea fi benefică și este sigură, ieftină și disponibilă pe scară largă”, a spus Peter Horby, co-investigator șef în cadrul procesului.

Cel puțin 2.000 de pacienți ar urma să primească aleatoriu 150 mg de aspirină zilnic, împreună cu regimul obișnuit. Datele de la acești pacienți vor fi comparate cu cel puțin 2.000 de alți pacienți care primesc tratamentul standard COVID-19, a arătat site-ul web.

De asemenea, s-a constatat că dozele zilnice mici de aspirină reduc riscul anumitor tipuri de cancer. Pe de altă parte, ca un diluant de sânge, aspirina crește riscul de sângerare internă și luarea acesteia în exces și pe o perioadă lungă de timp a ar putea afecta rinichii.

Ce alte tratamente au fost incluse în studiu

Alte tratamente testate în studiul Recovery includ antibioticul comun azitromicină și cocktailul cu anticorpi Regeneron care a fost utilizat pentru a trata simptomele COVID-19 ale președintelui SUA Donald Trump.

Spre deosebire de Remdesivir care este produs de Gilead și a fost aprobat ca tratament COVID-19 în Statele Unite, dar a arătat rezultate slabe într-un mare studiu organizat de Organizația Mondială a Sănătății, aspirina este un medicament generic, ceea ce îl face mult mai ieftin.

Studiul Recovery a fost primul care a arătat că dexametazona, un steroid care este, de asemenea, ieftin și disponibil pe scară largă, ar putea salva viețile persoanelor grav bolnave de COVID-19.

De asemenea, a arătat că medicamentul anti-malarie hidroxiclorochină, odată promovat de Trump, nu a avut niciun beneficiu în tratarea pacienților cu COVID-19.