Preşedintele grupului bancar elen Eurobank, Nikolaos Karamouzis, a declarat astăzi că băncile greceşti ar putea fi obligate să intre în vacanţă câteva zile dacă Guvernul de la Atena nu va ajunge la un acord cu creditorii internaţionali care să permită Greciei să evite intrarea în incapacitate de plată, transmite BBC. "În ultimii cinci ani am pierdut depozite în valoare de peste 100 de miliarde de euro. Aceasta reprezintă mai mult de jumătate din Produsul Intern Brut al Greciei. Continuăm să pierdem depozite în fiecare zi. Continuăm să depindem de finanţarea oferită de Banca Centrală Europeană pentru a putea acoperi retragerile din depozite. Aceasta nu este o situaţia sustenabilă. Sistemul bancar grec nu poate continua în situaţia actuală în care zilnic pierde depozite în valoare de mai multe sute de milioane de euro", a spus Nikolaos Karamouzis.

În opinia lui Karamouzis, există riscul real ca băncile greceşti să fie obligate să îşi închidă porţile şi să înceteze să mai elibereze numerar timp de mai multe zile dacă Guvernul grec condus de Alexis Tsipras nu reuşeşte să îi convingă pe miniştrii de Finanţe şi şefii de guvern din zona euro că a luat măsuri credibile pentru a echilibra bugetul. "Pentru ca băncile greceşti să îşi deschidă porţile trebuie să avem acces la finanţarea Eurosistemului. Fără această finanţare nu putem veni în întâmpinarea cererilor clienţilor noştri care doresc să îşi retragă depozitele…Dacă nu se ajunge la un acord astăzi (luni – n.r.), în opinia mea BCE şi Eurosistemul trebuie să introducă propuneri suplimentare pentru că introducerea de restricţii asupra mişcărilor de capital nu este o decizie luată de Eurosistem ci una luată de Guvernul grec care trebuie să treacă prin Parlament o lege în acest sens… Băncile vor avea nevoie de câteva zile de vacanţă pentru a putea face pregătirile tehnice pentru introducere restricţiilor asupra mişcărilor de capital. De aceea sunt absolut convins că Grecia trebuie să ajungă la un acord cu creditorii şi partenerii europeni. Pentru Grecia lipsa unui acord ar fi un dezastru", a spus preşedintele Eurobank.

După cinci luni de negocieri aflate în prezent în impas, principalii actori implicaţi în discuţiile privind criza din Grecia se întâlnesc luni în cadrul a două reuniuni la Bruxelles: una a miniştrilor de finanţe din zona euro, care va fi urmată, în cursul serii, de un summit al zonei euro. Mai mulţi miniştri de finanţe din zona euro s-au declarat sceptici în ceea ce priveşte ajungerea, luni, la un acord referitor la Grecia, înaintea summitului extraordinar prevăzut în cursul serii la Bruxelles. La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că, cel mai probabil, nu se va ajunge la o decizie oficială la summitul liderilor din zona euro de la Bruxelles în privinţa ajutorului pentru Grecia, dar că mai este timp în această săptămână pentru finalizarea unui acord.

De acordul privind reformele şi măsurile bugetare pe care Grecia va trebui să le ia depinde deblocarea unei tranşe de împrumut de 7,2 miliarde de euro, suspendată de câteva luni şi extrem de necesară pentru Atena. În caz contrar, Grecia riscă să nu-şi poată onora o rambursare de circa 1,5 miliarde de euro către FMI până la 30 iunie, ceea ce ar plasa-o în incapacitate de plată şi ar deschide o perioadă de incertitudine puternică pentru întreaga zonă euro.

Sursa: AGERPRES