Un responsabil rus a declarat, în cursul zilei de joi, 4 mai, că nivelul record al apei ar putea duce la ruperea unui baraj din sudul Ucrainei. O eventuală rupere a acestuia ar duce la probleme de funcționare a centralei și la riscuri pentru securitatea nucleară.
Joi, un consilier al directorului general al Rosenergoatom, Renat Karcea, a declarat pentru agenția oficială de știri TASS că un baraj important din sudul Ucrainei riscă să se rupă din cauza nivelului record al apei.
El a adăugat că un astfel de eveniment ar putea duce la deteriorarea anumitor secțiuni ale centralei nucleare din Zaporojie, deoarece inundarea liniei de cabluri electrice către stațiile de pompare ale centralei ar fi inevitabilă dacă barajul Nova Kahovka s-ar rupe.
„Aceasta ar genera probleme funcţionale în operarea centralei şi riscuri pentru securitatea nucleară”, a afirmat Karcea pentru TASS.
O eventuală inundație ar determina evacuarea a zeci de mii de oameni
Imaginile din satelit au dezvăluit noi daune considerabile la baraj de la retragerea forțelor rusești din orașul Herson, aflat în apropiere, în noiembrie anul trecut.
Ambele părți s-au acuzat reciproc că plănuiesc să arunce în aer barajul cu explozibili, ceea ce ar inunda o zonă vastă în aval și ar provoca probabil distrugeri semnificative în Herson și în împrejurimi.
Ruperea barajului Nova Kahovka ar duce la inundarea așezărilor Kamenka-Dneprovskaya, Blagovskaya și Vodianoye, cu o populație totală de 18.000 de locuitori, potrivit lui Karcea, care a sugerat că locuitorii din regiune ar putea fi nevoiți să fie evacuați.
Nivelul apei ar fi atins un nivel critic
Administratorul pro-rus din regiunea Zaporojie, Vladimir Rogov, după cum a relatat RIA Novosti, a declarat că nivelul apei în rezervorul Kahovka a atins un nivel critic, crescând cu 17 metri, ceea ce înseamnă cu 2,5 metri peste nivelul normal.
Acest lucru contrazice declarațiile făcute de oficialii ucraineni la sfârșitul lunii martie, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o potențială penurie de apă pentru răcirea reactoarelor de la centrala Zaporojie până la sfârșitul verii, din cauza faptului că forțele rusești au eliberat apă dintr-un rezervor care alimentează centrala.
În schimb, declarațiile lui Karcea sugerează un risc de daune semnificative pentru centrală și pentru zonele din aval din cauza unor potențiale inundații în cazul în care barajul Nova Kahovka s-ar rupe.
După ce Rusia a lansat invazia Ucrainei la sfârșitul lunii februarie 2022 și trupele rusești au ocupat părți din teritoriul ucrainean, Moscova a preluat controlul asupra centralei electrice Zaporojie, care este cea mai mare din Europa. Potrivit Reuters, centrala se află în prezent în centrul unei crize de securitate nucleară din cauza bombardamentelor aproape constante în vecinătatea sa, pe care Kievul și Moscova și le-au atribuit reciproc.