Un bărbat din Sectorul 4 al Capitalei s-a sinucis sâmbătă, 29 iulie

Un bărbat în vârstă 35 de ani s-a aruncat de la balconul unui bloc din Sectorul 4 al Capitalei, a transmis sâmbătă, 29 iulie 2023, Poliţia Capitalei.

Pentru a stabilit cauzele şi condiţiile în care s-a produs accidentul, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri. Trupul neînsufleţit va fi transportat la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici, în vederea efectuării necropsiei.

„La data de 28 iulie a.c., în jurul orei 21.35, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Secţia 16 au fost sesizaţi, prin apel 112, cu privire la faptul că un bărbat, în vârstă de aproximativ 35 de ani, s-ar fi precipitat, de la un etaj superior al unui bloc, din Sectorul 4. La faţa locului s-au deplasat poliţiştii, precum şi un echipaj medical care a constatat decesul persoanei”, a informat, sâmbătă seară, Poliţia Capitalei.

Un alt bărbat din Sectorul 1 al Capitalei s-a împușcat în cap

În aceeași zi, un alt bărbat în vârstă de 63 de ani, fost poşiţist, s-a împuşcat în cap cu un pistol deţinut legal. Acesta a încercat să își pună capăt zilelor în propria casă din zona de nord a Capitalei, Sectorul 1.

În prezent, bărbatul respectiv este pensionar și ar fi suferit de afecţiuni oncologice. El a fost transportat de urgență la Spitalul Elias, starea sa fiind gravă.

Factorii sinuciderii au rezonanță psihică

Cu ceva timp în urmă, psihologul clinician specialist expert în psihologie clinică judiciară Consuela Banciu a încercat să explice care este cauza acestui val de sinucideri.

„Sinuciderea este descrisă a fi un act cu intenție, voluntar-deliberat, legat de un motiv exogen, adică unul sau mai mulți factori externi (sociali sau psiho-sociali) şi de o motivaţie endogenă, adică factor intern (psihologic sau psihopatologic), deci de boală.

Pentru fiecare individ în parte, factorii pot avea rezonanţă psihică și emoțională asupra personalităţii sale, declanşând pulsiuni, acte autoagresive prin schimbarea atitudinii morale faţă de sine şi faţă de lume și cu privire la viață şi având ca finalitate întreruperea cursului firesc al vieţii printr-un proces de traumatizare al propriului corp.

În cazul suicidului, întreruperea cursului vieţii nu trebuie automat privită ca un caz psihiatric ori drept o expresie a unei boli sau tulburări psihice, neapărat. Ea nu este doar anularea instinctului de conservare, ci totodată, şi dorinţa simbolică de a ieşi, prin moarte, dintr-o existență sau suferință percepută drept o constrângere inacceptabilă, refuzată prin recurgerea la un gest suicidar”, a explicat el.