Dramă fără margini în judeţul Iaşi! Un bărbat în vârstă de 40 de ani a murit din cauza unei simple înţepături de albină.

Fiul fostului primar din comuna Lungani, mort din cauza unei înţepături de albină

Medicii atrag atenţia că nu este de joacă cu aşa ceva! Bărbatul de 40 de ani, ce locuia în localitatea Ion Neculce, a fost înţepat de o albină şi a intrat în şoc anafilactic.

Bărbatul era chiar fiul fostului primar din comuna Lungani!

Vineri, 9 iulie, în jurul orei 10:30, a fost apelat numărul de urgenţă 112, solicitându-se intervenţia medicilor în comuna Ion Neculce din judeţul Iaşi. Personalul medical ajuns la faţa locului a încercat, minute în şir, să-l resusciteze pe bărbatul ce intrase în şoc anafilactic, însă totul a fost în zadar, relatează bzi.ro.

Comunicatul oficial despre cele întâmplate: “La ora 10:35 s-a primit o solicitarea de a interveni în comună Ion Neculce la un bărbat în vârstă de 40 de ani care a intrat în şoc anafilactic după ce a fost înţepat de o insectă, în speţă, o albină.

La cazul menţionat mai sus s-a deplasat o ambulantă SAJ de tip C2 cu medic (dr. Mihai Veronica) de la substaţia SAJ din Tg. Frumos. Echipajul medical l-a găsit inconştient pe bărbat şi l-au introdus pe acesta în ambulanţă. Au fost începute manevrele de resuscitare, dar, din păcate, pacientul nu a răspuns pozitiv. În cauză s-a declarat decesul la ora 11:50.”

Ce este şi cum se manifestă şocul anafilactic?

Șocul anafilactic sau anafilaxia este o reacție alergică severă, care poate pune viața în pericol. Poate apărea la câteva secunde sau minute după expunerea la o substanță alergică. Alergenul poate fi un aliment, unele medicamente sau înțepăturile unor insecte, potrivit Bioclinica.

Odată ce alergenul ajunge în organism, reacția alergică poate apărea în câteva secunde sau minute. Alergiile ușoare ar putea să declanșeze simptome abia după câteva ore.

După ce vii în contact cu alergenul, corpul eliberează o serie de substanțe chimice, pentru a lupta cu invadatorul. Acestea declanșează o reacție în lanț și apariția primelor simptome: prurit (mâncărime) la nivelul pielii, disconfort sau dureri în piept, tuse, dificultăți respiratorii, greață sau vărsături, dureri abdominale, dificultăți la înghițire, înroșirea pielii, dificultăți în vorbire și confuzie.

Șocul anafilactic sever progresează rapid, iar în lipsa tratamentului imediat, pot apărea simptome precum hipotensiune arterială, slăbiciune fizică și stare de leșin, aritmie, tuse șuierătoare, blocarea căilor respiratorii, umflarea ochilor, a feței și a altor părți ale corpului (de exemplu, umflarea mâinilor, dacă ai atins o substanță alergenă).

Primul șoc anafilactic se poate manifesta prin simptome ușoare, dar expunerea multiplă la alergen poate duce la reacții severe. Odată ce organismul a trecut printr-o reacție alergică la un anumit alergen, devine mult mai sensibil la acea substanță. Drept urmare, chiar și o expunere ușoară poate declanșa simptome grave.

În lipsa tratamentului, căile aeriene sunt blocate, la fel și bătăile inimii. În acest context, pot apărea complicații precum: probleme neurologice, insuficiență renală, şoc cardiogenic (o afecțiune în care inima nu pompează suficient sânge în corp), atac de cord sau chiar deces.

Dacă ai deja boli cronice, în special boli pulmonare sau scleroză multiplă, este posibil să resimți o agravare a simptomelor.