Alertă în judeţul Arad, după ce un bărbat a fost muşcat de o viperă!

Muşcat de viperă în timp ce lucra în grădină

Este vorba despre un bărbat de 65 de ani din localitatea Juliţa, situată în judeţul Arad. Acesta a fost muşcat de o viperă în timp ce muncea în grădina casei sale.

Starea bărbatului s-au înrăutăţit foarte repede, după muşcătura şarpelul veninos, astfel că familia a pus repede mâna pe telefon şi a sunat la 112. Bărbatul a fost preluat de către un elicopter SMURD şi a fost apoi transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, potrivit Realitatea.net.

Bărbatul este acum la Terapie Intensivă, însă este în stare stabilă

Medicii i-au administrat de urgenţă serul antiviperin, iar, în prezent, bărbatul se află la ATI sub supraveghere medicală.

Simina Roz, purtătorul de cuvânt al SCJU Arad: “A fost adus la Unitatea de Primire Urgenţe cu elicopterul SMURD, după ce a fost muşcat de o viperă. Medicii i-au administrat tratamentul specific – ser antiviperin – iar acum este sub supraveghere medicală în Secţia Terapie Intensivă.”

Aceasta a mai precizat că pacientul este acum conştient şi în stare stabilă.

Sfaturi de la Salvamont Argeș cu privire la vipere

În altă ordine de idei, turiştii care se aventurează în natură sunt şi ei avertizaţi cu privire la vipere, în această perioadă.

Reprezentanții Salvamont Argeș spun că viperele ies la năpârlire şi depunere de ouă şi sunt destul de greu de observat.

“Pentru a evita muşcătura de viperă (în Făgăraş întâlnim vipera comuna sau Vipera berus) se recomandă portul permanent al bocancilor de munte, cu carâmb înalt, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată. (…) Dacă intraţi într-o zona cu vegetaţie înaltă care nu vă permite verificarea suprafetei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ. În ciuda renumelui,  vipera comuna este un şarpe timid, care va fugi din calea dumneavoastră și se va ascunde.

În cazul unei muşcături de viperă (se prezintă ca două înţepături la distanţă de 3-4 mm distanţă, care după o oră necrozeaza și se edemațiază, iar victima are senzații de vomă și de amețeală) anunţaţi 112 sau 0SALVAMONT şi încercaţi să aspiraţi cât mai mult din sângele prezent, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi tăiate care poate fi folosită ca instrument de vacuumare. Victima trebuie sa stea cat mai liniştită, să nu se mişte, pentru a evita răspândirea veninului în corp şi să aştepte sosirea personalului calificat.

Administrarea preventiva a unor antihistaminice poate întîrzia acţiunea veninului. Trebuie precizat ca decesul se poate produce la cel putin 12-24 ore de la muşcătură, dar numai daca şarpele a reuşit să administreze incărcatura totala de venin, ceea ce nu se întâmplă de obicei, deoarece omul este muşcat numai ca avertisment, ca reacţie de apărare”, au transmis cei de la Salvamont Argeș.