Cei care isi cauta un loc de munca prin mica publicitate au devenit, de vreo luna, tinta escrocului Gheorghe Popilean, patronul firmei Mondoprosper SRL, care, in perioada 1992-1994, a inselat 13.000 de oameni, obtinand ilegal 1.800.900 dolari, 446.247 lei si 1.555.121 forinti. In 1994, jocul de intrajutorare in lei si in valuta, Mondoprosper, a lasat, dupa sase luni de existenta, 10.000 de persoane cu buza umflata.
Un patron proaspat iesit din puscarie
Iesit de doi ani din inchisoare, Popilean s-a gandit acum sa puna din nou pe picioare Mondoprosper. Cum mana de lucru nu prea are, a dat anunt la ziar: „Grup multinational de firme (in formare) angajeaza prin selectie economisti, juristi, ingineri, retributia 300-1.000 USD, referenti, secretare, merceologi, retributia 150-500 USD, vanzatori (in magazin, piete si tonete), agenti comerciali, agenti publicitari (preferabil sa aiba spatiu comercial sau de depozitare, casa la curte sau apartament stradal la parter), retributia 100-1.000 USD.” Evrika! Si-au spus multi dintre cei aflati in cautarea unui job, dupa prima citire a anuntului, care, nimic de zis, pare tentant.
La numarul 55 din strada Gabroveni din Bucuresti, locul unde are loc preselectia candidatilor, doua porti strambe din metal, de culoarea ruginei, pe care scrie mare cu alb, SC Mondoprosper SRL, ascund in spate un imobil insalubru. Mirosul acru ce te izbeste in nas iti creeaza din prima clipa o stare de disconfort, accentuata si mai mult din momentul in care pasesti pragul sediului, aflat la demisolul cladirii. O incapere intunecoasa si rece, avand pe post de mobila cutii de carton. Aici, te intampina niste baieti solizi, pe post de bodyguarzi, care nu te lasa sa intri mai departe fara sa le prezinti actele.
O tinerica si un nene cu negru sub unghii te iau imediat in primire. Ti se dau explicatii in cuvinte simple si putine despre firma. „Societatea noastra are patru domenii de activitate: import-export, transporturi, contructii si prestari servicii. E firma in formare, asa ca e nevoie de forta de munca. O singura conditie, insa. Toti angajatii vor depune cate o garantie de trei milioane de lei”. De ce? La aceasta intrebare, inspectorii iti raspund scurt: „Veti afla la interviul al doilea pe care il veti purta in fata directorului general. Deocamdata completati acest formular.”
Pentru ca sa ajungi la interviul cu boss-ul Popilean, trebuie sa treci prin alte maini. Tot un angajat al firmei anunta ca numai cine are cele trei milioane de lei, poate intra la domn’ director.
Patronul nu acorda
salariile promise
Boss-ul incepe prin a-ti da explicatii cu privire la garantia ce trebuie depusa. „In cazul in care viitorul salariat pierde acte ale companiei, costurile pentru refacerea acestora se scad din acea garantie”, sustine Popilean. Daca bati palma, nicidecum nu se primesc salariile oferite in anunt. Pentru un post de consilier marketing, remuneratia oferita de patron este de doua milioane brut, iar in anunt acest post intra in categoria de 300-1.000 USD. Mai mult, contractul se incheie pe trei luni, si nu pe termen nelimitat.
Dupa ce s-au parcurs toate etapele de angajare, reiese un lucru cert. Acea selectie despre care se vorbea in anuntul publicitar se refera doar la garantie. Cine are si este dispus sa dea trei milioane de lei este angajat, cine nu, la revedere. Vorba unuia dintre oamenii boss-ului Popilean: „Fiecare pune cate-o caramida, si uite asa se face casa”. In urma solicitarilor de a sta de vorba cu noi, Gheorghe Popilean nu a raspuns sub nici o forma.
Reamintim ca tot prin intermediul unor anunturi in ziare si-a inceput cariera Popilean. El oferea atunci dobanzi de 10% pe luna sau 210% pe an, persoanelor care vor depune banii la SC Mondoprosper. El a profitat de faptul ca legea nu interzicea persoanelor sa imprumute bani societatilor comerciale.
Acum, se pare ca el profita de naivitatea oamenilor fara locuri de munca, bazandu-se pe faptul ca legislatia in vigoare nu interzice angajatorului sa ceara garantii la angajare. In caz ca Mondoprosper nu respecta contractul, salariatului nu-i ramane decat
sa-l dea in judecata. Registrul Comertului ne-a informat ca Gheorghe Popilean, unicul actionar al SC Mondoprosper SRL, nu a depus nici un bilant contabil al firmei sale in nici un an, de la infiintare (17 iulie 1991) si pana in prezent.    
Scurta cronologie a scandalului Mondoprosper
4 februarie1994: Garda Financiara descinde la sediul jocului de intrajutorare Mondoprosper, de unde confisca banii firmei, din care valuta convertibila, in valoare de aproape trei milioane dolari. In fata sediului, erau deja adunate 150 de persoane ingrijorate ca nu-si vor mai recupera banii depusi.
28 aprilie 1994: Judecatoria Sectorului 2 dispune in procesul Mondoprosper – Garda Financiara restituirea sumelor confiscate.
13 iulie 1994: Salariatii firmei Mondoprosper incep demonstratiile in fata Senatului, pentru recuperarea banilor de la Garda Financiara.
26 august 1994: Parchetul General emite mandat de arestare preventiva pentru Gheorghe Popilean, in urma unei expertize contabile ce demonstra o gaura de 1,5 milioane dolari in firma Mondoprosper.
22 decembrie 1994: Doru Popilean, fiul patronului, este arestat pentru folosirea ilegala a creditului societatii Mondoprosper.
9 ianuarie 1995 : Asociatia depunatorilor la Mondoprosper face demersuri pentru recuperarea banilor. Pentru a intra in posesia lor, pagubitii au nevoie de hotarari judecatoresti individuale.
27 februarie 1996: Gheorghe Popilean declara in instanta ca nu da socoteala ce a facut cu banii firmei.
27 noiembrie 1996: Doru Popilean este condamnat la trei ani inchisoare.
23 decembrie 1996: Gheorghe Popilean este condamnat si el la trei ani inchisoare.
2 decembrie 1997: Gheorghe Popilean este eliberat in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti, pe motiv ca infractiunile din ultimele doua dosare sunt concurente.
In prezent, Gheorghe Popilean este inca judecat in stare de libertate.