Chiar dacă Simona Halep a scăpat de suspendare și se pregătește să revină în competițiile oficiale, întrebările continuă să apară. Principala dilemă este legată de cum a fost posibil ca două instanțe să judece diferit același dosar?!
Simona Halep este victima ITIA
Revenind în competiții după ce TAS i-a redus suspendarea de la patru ani la nouă luni, Simona Halep a vorbit recent despre dificultățile prin care a trecut. Întrebarea care rămâne este de ce Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a impus inițial o suspendare atât de lungă și părea să fie fermă în decizia sa? Și cum a reușit TAS să reducă sancțiunea la doar nouă luni.
Cristian Cernodolea, avocat cu experiența unui conflict cu ITIA, a oferit o perspectivă asupra deciziei TAS. Cernodolea îl reprezintă pe Dragoș Nicolae Mădăraș, un jucător suedez de tenis de origine română, suspendat de ITIA într-un alt caz. Cernodolea a explicat cum a fost posibil să fie două decizii atât de diferite, în condițiile dosarul e același.
„E o decizie surprinzătoare cea de la TAS prin faptul că reducerea suspendării a fost una drastică. Și arată, încă o dată, faptul că cei de la TAS au avut o atitudine mult mai puțin părtinitoare, comparativ cu cea avută de ITIA la adresa Simonei Halep. După cum anticipam și când am vorbit în februarie, înaintea audierilor de la Lausanne, din motivarea publicată acum de TAS reiese că Halep și avocații ei și-au propus și au reușit să demonstreze că a fost vorba de o neglijență în acest caz. Practic, a fost eliminată noțiunea de intenție. Nu mă așteptam ca TAS să reducă suspendarea Simonei atât de mult, dar, cu siguranță, aceasta e o victorie importantă pentru Halep” a spus Cernodolea.
Sunt semne de întrebare legate de ITIA
Avocatul spune că Simona Halep este victima acțiunilor malițioase ale ITIA .
„Să spunem că, într-un scenariu optimist, cei care sunt în această lume profesională a avocaților se așteptau ca suspendarea Simonei să fie redusă la jumătate. Deci, undeva la 2 ani ar fi fost un scenariu foarte optimist. E cumva anormal faptul că, la TAS, avem o decizie diametral opusă, comparativ cu cea de la Sport Resolutions. Mai ales că vorbim pe un set de rezultate științifice. Aș merge un pic mai departe și aș specula că intențiile ITIA în acest caz au fost destul de malițioase… În sensul că acum, la TAS, trei arbitri au decis unanim că n-a fost dopaj intenționat în cazul lui Halep, ci o neglijență. Și atunci, apar și mai multe semne de întrebare cu legătură la ITIA, la scopul acestei organizații și la modul în care cei de aici își conduc investigațiile. Se vede acum că, în mod arbitrar, cei de la ITIA pot distruge carierele unor jucători! Iar asta fără a avea probe substanțiale cu adevărat”.
Cernodolea este de părere că ITIA ar trebui să-și justifice, într-un fel sau altul, finanțarea uriașă pe care o primește. Și costurile semnificative pe care le implică. A menționat că din punct de vedere operațional, organizația utilizează avocați scumpi în calitate de procurori. Cu toate acestea, el a subliniat că nu ar merge atât de departe încât să afirme că ITIA a avut o intenție ascunsă. Aceea de a-și construi o reputație pe seama Simonei Halep.
Întrucât există și alți sportivi care au fost sancționați de către această organizație. Cu toate acestea, a remarcat că modul în care ITIA acționează, atât în cazul Halep, cât și în cazul altor sportivi, ridică întrebări cu privire la menirea inițială a organizației de a asigura integritatea și corectitudinea în sport. A sugerat că organizația pare să fi devenit mai degrabă o instituție asemănătoare unei inchiziții moderne. Și ar trebui să-și justifice existența prin obținerea de condamnări.
PTPA cere reformarea „unui sistem nedrept”
Altfel, sindicatul denumit Asociaţia Jucătorilor Profesionişti de Tenis (PTPA) a transmis că victoria obţinută de românca Simona Halep la TAS nu compensează timpul pierdut de aceasta.
”După cum am indicat în principiile noastre, PTPA susţine ferm toate procesele jucătorilor, dreptul la apel şi accesul la un sistem antidoping corect şi logic. Decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv de a reduce suspendarea Simonei Halep de la patru ani la 9 luni subliniază nevoia unei reforme sensibile a unui sistem nedrept, care eşuează în protejarea acestor drepturi. Simona a avut deja 17 luni de suspendare provizorie şi pierderea clasamentului, a premiilor în bani, a reputaţiei, precum şi alte pagube ireparabile. Victoria ei la apel nu va compensa timpul pierdut”, se arată în comunicat.
Sindicatul a precizat că a lucrat împreună cu Simona şi cu echipa ei juridică pe parcursul anului trecut. Și va continua să o susţină pentru revenirea în competiţii.