Comentarii acide, pe Facebook, vizavi de poziția BNR, care ar fi apreciat că băncile comerciale realizează profituri mari, dar fără să contribuie la dezvoltarea economiei românești.
Senatorul ALDE, Daniel Zamfir s-a întrebat, retoric, cum de poate susține BNR că băncile străine, prin strategia lor, au menținut România în stare de subdezvoltare economică? “Păi, când vorbeam noi despre asta, eram dușmanii românilor care vor rămâne fără credite și mai eram si provocatori de riscuri sistemice! Dar BNR, abia acum constată asta? P.S. Camera Deputaților e paralizată de scandaluri interminabile în loc să adopte legile impotriva camatariei”, a punctate senatorul ALDE.
La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea a comentat, într-o postare pe Facebook, informațiile vehiculate în presă pe același subiect. Gheorghe Piperea, care este profesor de drept commercial și fost consilier al premierului Mihai Tudose, a menționat că “nu numai că țara este ținută captivă unui model malefic de afaceri bancare (business puțin cu marje foarte mari, tipic monopolurilor care își diminuează artificial producția și comerțul pentru a stoarce profituri mari din prețuri excesive), ci și că cele 8 bănci mari care activează în România și-au diminuat în mod deliberat afacerea, pentru a putea câștiga cele mai mari profituri din Europa pe seama spolierii populației cu dobânzi enorme și a exploatării nevoii crescande și iresponsabile a statului de credite bancare.”
“Așadar, nu inexistentele legi anti-cămătărie și cu atât mai puțin nu pe nedrept ponegrita și permanent torpilata lege a dării în plată, ci chiar modelul malefic de afaceri bancare adoptat de cele 8 mari bănci, cu largul concurs și cu permanentul back-up al băncii centrale și al eternului guvernator Isărescu au dus la diminuarea afacerii bancare sau la pierderi”, a arătat avocatul Piperea. În opinia sa, și, cu atât mai puțin, nu sunt cauze ale problemelor sitemului bancar cele câteva sute de mii de debitori sufocați de creditele cu clauze abuzive și de hipervalorizarea euro sau chf și nici cei un milion de debitori faliți, vânduți colectorilor de creante. “A avut Manole grijă, prin intermediul seminariilor de la Sinaia, ca persoanele fizice supra-îndatorate să nu câștige prea multe procese contra băncilor și contra colectorilor de creanțe. Justiția română ‘independentă’” a ucis orice idee de proces colectiv și de echitate în litigiile consumatorilor cu băncile”, a comentat Piperea.
Piperea a făcut câteva comentarii și pe marginea celor relatate în presă, subliniind că la un PIB de 4 ori mai mare, România are un total al depozitelor (cca 75 mld euro) de trei ori mai mic decât al Bulgariei. Totodată, “profiturile enorme stoarse de bănci din prețuri excesive sunt libere de taxe și impozite în România, întrucât băncilor li s-a tolerat optimizarea fiscală, adică exportul de profit și localizarea pierderilor. El a mai arătat că “este evident că profiturile uriașe ale băncilor, cu care se lăudau acum câteva săptămâni, la un pahar de șampanie ultra-scumpă, sunt făcute prin spolierea debitorilor – persoane fizice și, in plus, prin creditarea cu risc zero a statului”.