Bloggerul Nikolai Klimovici s-a stins din viață în penitenciar
Anunțul a fost făcut de activiștii pentru drepturile omului. În vârstă de 61 de ani, Klimovici avea probleme cardiace și suferise un accident vascular cerebral. De curând, acesta fusese supus unei intervenții chirurgicale complexe la inimă.
Bărbatul a fost arestat la sfârșitul lunii februarie. Instanța l-a acuzat că l-a insultat pe Lukașenko într-o imagine satirică pe care ar fi postat-o pe rețelele de socializare la care acesta ar fi râs. Înainte de verdict, bloggerul anunțase în sala de judecată că ar putea muri în închisoare.
Blogger-ul a fost condamnat, în ciuda faptului că avea o dizabilitate cardiacă din grupa a II-a. El a fost arestat în sala de judecată, fiind judecat în libertate. Imediat, a fost transferat în colonia nr. 3 din Vitebsk, unde a murit la scurt timp.
Mesajele scrise de Nicolai Klimovici pe rețelele de socializare au atras atenția forțelor de securitate în luna decembrie a anului trecut. El a fost reținut și plasat într-un centru de detenție. Acesta a petrecut trei zile în spatele gratiilor, după care s-a simțit rău din cauza bolii cardiace de care suferea. A fost mutat din închisoare în spital, pentru tratament.
El a fost acuzat de insultarea lui Alexander Lukașenko, în conformitate cu art. 368 din Codul penal.
Bloggerul a mai fost judecat în trecut pentru că și-a permis să râdă de o caricatură a lui Vladimir Putin
Klimovici a mai fost judecat din motive similare acum un an. Pe atunci, și-a permis să râdă de o caricatură a lui Vladimir Putin înfățișat într-o uniformă nazistă – el a pus un emoticon „amuzant” sub caricatura de pe rețeaua socială Odnoklassniki.
Același judecător, Andrei Bachila, l-a considerat vinovat de răspândirea simbolurilor naziste și l-a amendat cu 111 ruble belaruse.
Liderul din Belarus a înăsprit legislația pentru a-i pedepsi pe cei care se opun războiului din Ucraina și îl critică pe el și pe Vladimir Putin.
Pe 9 martie, Lukașenko a aprobat modificarea Codului Penal din Belarus, pentru a întări lupta împotriva „infracțiunilor cu tentă extremistă și antistatală”.
Institutul pentru Drepturile Omului al Asociației Internaționale a Avocaților (IBAHRI) afirmă că, potrivit modificărilor, „trădarea față de stat este definită, în linii mari, ca spionaj, dezertare în timpul războiului sau unui conflict armat și transmiterea către un alt stat sau organizație străină de secrete de stat”.
Pe de altă parte, și în spiritul acestor modificări ale Codului Penal, începând cu 25 martie, orice oficial (inclusiv funcționari) sau militar din Belarus găsit vinovat de înaltă trădare poate fi condamnat la moarte. Pedeapsa se execută cu un singur glonț tras în ceafa condamnatului.