Un celebru conservant pentru alimente a fost retras din magazine. Nu îl mai folosiți!

dulceață de piersici, gem

SURSA FOTO: Dreamstime

Alertă alimentară în mai multe județe din România! O substanță neautorizată se vindea drept conservant pentru alimente. Aveți mare grijă ce cumpărați pentru dulceață și zacuscă.

Salicil nu este autorizat ca aditiv alimentar

Nu folosiți salicil pe post de conservant pentru alimente!

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vă informează că „Salicil”, folosit ca agent de conservare pentru alimente, va fi retras din magazinele alimentare din mai multe județe. Această substanță nu este autorizată pentru utilizare ca aditiv alimentar.

Produsul Salicil (acid salicilic 99%), vândut în plicuri de diferite dimensiuni (între 10 grame și 25 de grame) de către companiile SC CIS Com SRL, SC Heron A-Z SRL, SC San Andreas SRL, SC Condipast Prod SRL și SC Cico Distribution SRL, va fi retras de pe piață. Aceste produse au fost distribuite în magazine alimentare din județele Alba, Mureș, Satu Mare, Arad, Bihor, Cluj, Bistrița Năsăud, Brașov, Sălaj și Maramureș.

Persoanele care au cumpărat acest produs sunt rugate să nu îl folosească și să îl returneze de unde l-au achiziționat.

SURSA FOTO: ANSVSA

Când se pune conservantul în dulceață?

„Când se pune conservantul în dulceață?”, răspunsul la această întrebare depinde de conservantul pe care doriți să-l puneți în dulceața dumneavoastră.

Dacă doriți să folosiți un conservant natural, cum ar fi vitamina C, sucul de lămâie sau scorțișoara, ar trebui să-l adăugați aproape de sfârșitul procesului de fierbere. Conservantul natural ajută la păstrarea culorii intense a fructelor și poate preveni oxidarea lor.

Dacă doriți să folosiți conservanți chimici, precum sorbatul de potasiu sau benzoatul de sodiu, ar trebui să-l adăugați în funcție de indicațiile producătorului. De regulă, conservanții chimici sunt incorporați înainte de îmbuteliere. Dulceața trebuie să fie rece înainte de a se amesteca cu conservantul chimic. La temperaturi înalte, ar putea avea loc modificări chimice.

După ce ați adăugat conservantul, asigurați-vă că amestecați bine pentru a garanta o distribuție uniformă în toată dulceața. După aceea, puteți începe îmbutelierea. De obicei, conservantul chimic se adaugă după ce dulceața a ajuns la consistența dorită și fructele s-au gătit bine. Dacă îl adăugați prea devreme, textura fructelor și gustul final s-ar putea schimba.

Dacă nu vreți să folosiți conservant în dulceață, atunci va trebui să folosești un kilogram de zahăr la un kilogram de fructe.