El susține că inflația din Statele Unite se estompează rapid, deschizând calea Rezervei Federale pentru a reduce rata dobânzii-cheie în cursul acestui an, potrivit Businessinsider.

Hanke a criticat Rezerva Federală pentru că a suprastimulat economia SUA în primii doi ani de pandemie, apoi, de anul trecut, din martie, și-a înăsprit agresiv politica monetară. Banca centrală a SUA a redus dobânzile și și-a intensificat achiziția de obligațiuni pentru a susține creșterea în 2020.

Fed ne-a aplicat cea mai usturătoare lovitură de bici

Din primăvara anului trecut, ca răspuns la creșterea inflației, Fed a majorat rata dobânzii, de la zero la aproape 5% și a început să-și micșoreze bilanțul.

„Fed ne-a aplicat cea mai usturătoare lovitură de bici pe care am avut-o vreodată în istorie”, a spus Hanke.

„Cu o explozie a masei monetare, inflație uriașă și acum, dintr-o dată, cu apăsarea frânei, vom avea o recesiune”, a apreciat economistul.

Masa monetară din SUA s-a redus de la an la an, pentru prima dată în ultimele decenii

Membru senior la Institutul Cato și fost consilier economic al președintelui Ronald Reagan, Hanke a indicat oferta monetară ca fiind motorul cheie al economiei americane. Modificările numerarului și economiile pe termen scurt afectează mai întâi prețurile activelor, cum ar fi acțiunile, apoi nivelul activității economice și ritmul creșterii prețurilor, a explicat Hanke.

Alimentată de stimulentele din timpul pandeiei, rata anualizată de creștere pe trei luni a masei monetare a atins un procent fără
precedent, de 77%, în mai 2020, a notat Hanke într-o rubrică recentă din National Review. Aceasta a oscilat la -5,4% până în decembrie 2022, ceea ce înseamnă că masa monetară din SUA s-a redus de la an la an, pentru prima dată în ultimele decenii, a spus el.

Fed cochetează cu dezastrul

În consecință, durerea creșterii prețurilor a fost înlocuită de o recesiune iminentă, a subliniat Hanke. Economistul a avertizat că președintele Fed, Jerome Powell, și colegii săi cochetează cu dezastrul, acordând o atenție atât de mare costurilor de împrumut.

„Se concentrează pe ratele dobânzilor, și mai puțin pe masa monetară, iar acest lucru poate fi comparabil cu un mod foarte periculos de a zbura cu avionul”, a spus el.

Hanke a abordat și teza conform căreie veștile proaste pentru economie sunt o veste bună pentru acțiuni, deoarece cresc șansele de reducere, pe termen scurt, a ratei dobânzii.

„Odată ce oamenii încep să se uite la recesiune și văd asta ca pe ceva care se reduce, cu siguranță cred că se va schimba”, susține economistul.