Planul de Revenire Economică propus miercuri de Comisia Europeană ar putea reprezenta o mare șansă pentru România, susține cunoscutul economist Adrian Câciu.
Este vorba despre posibilitatea ca România să primească zeci de miliarde euro nerambursabile de la Comisia Europeană, dacă vor fi îndeplinite două condiții.
”Este o situație unică”
”România poate primi până la 33 miliarde euro, din care 19,6 miliarde euro fonduri nerambursabile, suplimentar față de alocarea deja prevăzută în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.
Este o situație unică, care poate însemna „boom”-ul de care are nevoie România pentru a se așeza acolo unde îi este locul în Uniunea Europeană”, a scris Adrian Câciu miercuri pe Facebook.
”Cu două condiții, una externă și alta internă:
Cea externă este aceea ca Austria, Olanda, Danemarca și Suedia să nu se opună acestui plan anunțat astăzi de către Comisia Europeană.
”Să fim optimiști!”
Cea internă este să știm ce vrem, care ne sunt prioritațile și să investim calitativ nu cantitativ.
Și să facem programe simple, cu obiective clare și cu adresabilitate maximă.
Cred ca ambele condiții sunt dificil de îndeplinit.
Să fim optimiști!”, a arătat cunoscutul economist.
România se situează printre statele care vor beneficia cel mai mult de fondurile alocate prin noul instrument de redresare, în valoare de până la 750 de miliarde de euro, prezentat miercuri de Comisia Europeană, potrivit unui document consultat de agenţia DPA.
Potrivit acestui document, Executivul comunitar a alocat pentru România suma de 19,626 miliarde de euro, reprezentând granturi, singurele state care au alocate sume mai mari fiind: Italia (81,8 miliarde de euro), Spania (77,32 miliarde de euro), Franţa (38,77 miliarde de euro), Polonia (37,69 miliarde de euro), Germania (28,8 miliarde de euro) şi Grecia (22,56 miliarde de euro).
Comparativ, o serie de state dezvoltate au alocate granturi de valori mult mai mici precum Danemarca, 2,15 miliarde de euro, Belgia 5,48 miliarde de euro, Olanda, 6,75 miliarde de euro, Austria, 4,04 miliarde de euro, Finlanda, 3,46 miliarde de euro, şi Suedia, 4,69 miliarde de euro.