Întâlnirea online dintre Vladimir Putin și Joe Biden nu pare să fi liniștit apele în privința unei invazii rusești în Ucraina. Generalul-maior polonez Roman Polko, fost comandant al unei unități de forțe speciale, a emis un avertisment pentru toată lumea: ”Suntem cu adevărat în pragul războiului”. El a amintit că Putin a avut avantajul în regiune, în 2008, când a avut loc războiul ruso-georgian, potrivit
Spectator.

Întâlnirea dintre Putin și Biden a avut loc pe fondul unei desfășurări a 100.000 de soldați ruși la granița cu Ucraina și după publicarea unui document al serviciilor de informații din SUA, conform căruia oficialii ruși au elaborat planuri pentru o ofensivă militară care ar implica 175.000 de soldați și ar urma să înceapă în ianuarie.

Polko amintește în acest context că Putin a deținut avantajul în regiune în 2008, când a avut loc războiul ruso-georgian.

Putin este cel care dictează termenii

„Să sperăm că de data asta președintele Biden se va dovedi mai dur”, a spus Polko, „pentru că din 2008 inițiativa i-a aparținut aproape tot timpul lui Putin. El este cel care dictează termenii și face noi anexări – de la atacul asupra Georgiei, până în Crimeea și trecând prin strâmtoarea Kerci”, a declarat Polko.

Raportul serviciilor secrete americane nu spune dacă Putin a decis să ducă la îndeplinire planul de război, dar susține că acesta există. Pe lângă acumularea de trupe, Rusia lucrează pentru a forma o forță de rezerviști, a declarat pentru New York Times o sursă anonimă de la Casa Albă.

De ce Occidentul ar trebui să ia măsuri împotriva Rusiei

Generalul polonez, fost comandant al contingentului militar polonez din Kosovo în 1999 și comandant al unității de forțe speciale GROM în timpul Operațiunii ”Iraqi Freedom”, susține că Occidentul ar trebui să ia măsuri împotriva Rusiei.

„Nu trebuie ca totul să rămână la stadiul de vorbe încă o dată, pentru că asta l-a încurajat pe Putin și i-a permis să treacă linia roșie din ce în ce mai mult. În prezent, nu are unde să mai mute această linie”, a spus Polko.

NATO ar trebui să deschidă ușa Ucrainei

În timpul întâlnirii virtuale, Biden l-a avertizat pe Putin că vor exista „consecințe grave și consecințe economice, așa cum nu au mai fost vreodată” dacă Putin va invada Ucraina. Președintele american a pus special accentul pe sancțiunile economice și a exclus trimiterea de trupe americane în Ucraina, precizând: „Opțiunea aceasta nu este pe masă”.

Anterior videoconferinței, SUA și Europa amenințaseră Federația Rusă cu sancțiuni economice drastice dacă va porni o ofensivă împotriva Ucrainei. Câțiva oficiali americani sugerau că Washingtonul este gata să instituie cele mai drastice sancțiuni de până acum.

Polko crede că NATO ar trebui să deschidă ușa intrării Ucrainei în alianță: „Ucraina merită să intre în NATO și să i se garanteze securitatea. Statele Unite și Regatul Unit au fost garanții securității Ucrainei în timpul anexării Crimeei”, a mai spus el.