Faţă de maximele de peste 10.000 de cazuri de infectare pe zi depistate în urmă cu câteva săptămâni, România pare să stea acum mult mai bine când vine vorba despre bilanţul zilnic al cazurilor de COVID-19. Un celebru medic cercetător explică de ce nu putem totuşi sta liniştiţi deocamdată.
Potrivit raportării de miercuri, 16 decembrie, Bucureștiul continuă să fie zona cu cele mai multe cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2, urmat de judeţele Ilfov și Constanța, ele fiind în zona roșie, cu incidenţe cumulate de peste 6 la mia de locuitori (chiar peste 7 în cazul Capitalei).
De asemenea, în zona galbenă sunt 22 de județe care au incidenţa cumulată la 14 zile la mia de locuitori în intervalul 1,5 și 3. Specialiștii atrag atenția că, din cauza acestei explozii de infectări în anumite zone ale ţării, secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă sunt pline cu pacienţi cu forme medii și severe de COVID-19.
Medicul cercetător Octavian Jurma explică faptul că, dacă ne va prinde un al treilea val de infectări în luna februarie, putem ajunge iarăşi cu uşurinţă la 10.000 de cazuri pe zi, în condiţiile în care „sistemul nostru este făcut praf de 5.000 de cazuri pe zi”.
„Valul doi ne-a prins pe un platou înalt. Nu am reuşit să ieşim cum trebuie, nu am reușit să le reducem. Acum, dacă noi continuăm așa, pe acest platou de peste 5000 de cazuri, vă dați seama, dacă ne prinde valul trei, în februarie, cu asemenea platou, se pot dubla cu uşurinţă şi ajungem la o medie de peste 10.000 de cazuri, în vreme ce sistemul nostru este făcut praf de 5.000 de cazuri pe zi. Şi aici, principala problemă, cu scăderea testelor, este că produc un aspect al curbei care este artificial scăzut”, a declarat medicul pentru Radio România Actualităţi, transmite Rador.
„Cazurile care sunt raportate oficial în fiecare zi sunt cazuri reale de COVID, dar nu e numărul lor real”
Întrebat dacă acest platou este unul artificial, ţinând cont că în secțiile de ATI, numărul este constant, peste 1.200, numărul de decese este mare, numărul de internări, iarăși, este constant, nu prea scade, medicul Octavian Jurma a afirmat că acest număr de cazuri raportat zilnic nu este, din păcate, şi cel real din România, ci doar numărul de cazuri confirmate cu ajutorul testelor RT-PCR. „Acești oameni nu sunt diagnosticați, prin urmare, nu sunt puși în izolare”, afirmă medicul despre românii care continuă să-i infecteze cu uşurinţă pe cei din jurul lor.
„Singurele lucruri care scad sunt cele care țin de confirmarea cu metoda RT-PCR, pentru că toate cazurile care sunt raportate oficial în fiecare zi sunt cazuri reale de COVID, dar nu e numărul lor real, ci este doar numărul cazurilor confirmate cu RT-PCR.
Tot acest lucru se reflectă în abilitatea noastră de a ne lupta cu epidemia, pentru că toți acești oameni nu sunt diagnosticați, prin urmare, nu sunt puși în izolare, prin urmare, sunt liberi să se miște, iar unii dintre ei, chiar dacă au simptome, trebuie să meargă la lucru, pentru că şi angajatorii, nu toţi pot să îi lase să stea acasă, nu primesc concediu medical dacă sunt infectaţi. Nu suntem în Suedia, în care un om cu câteva simptome poate să se izoleze singur”, a mai spus medicul cercetător Octavian Jurma.