Unul dintre cei mai renumiți doctori neurochirurgi de la noi a spus care este cheia spre fericire. El i-a îndemnat pe români să procedeze întocmai, dezvăluind că a făcut și anumite experimente în acest sens.
Medicul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea le-a spus tuturor românilor cum poți fi fericiți. Renumitul medic le-a recomandat oamenilor să evite tot ce influențează negativ sistemul nervos și să se bucure de muzică. Mesajul său a fost transmis în contextul în care, sâmbătă, 1 octombrie, se marchează Ziua Internaţională a Muzicii.
Profesorul Alexandru Vlad Ciurea, membru onorific al Academiei Române, recomandă românilor să asculte muzică.
”Rămâneţi pe muzică, muzică frumoasă, cea care vă place. S-a constatat că muzica lui Mozart deschide foarte mulţi centri nervoşi. (…) Muzica lui Mozart este frumoasă, te face să pluteşti”, a declarat specialistul într-un interviu pentru Agerpres.
Muzica, a continuat neurochirurgul, joacă un rol esențial pentru dezvoltarea fătului, dar și în timpul copilăriei, și, nu în ultimul rând, în momentele de boală.
Care este sfatul renumitului medic român
”Am făcut şi anumite experimente, pe care le-am şi publicat, în care pacienţilor în comă le-am pus şi muzică, muzica ce le place lor. (…) Le-am pus căştile, psalmi şi cântece bisericeşti. Îi înviorează. Se vede pe faţa lor că dintr-odată se produce un fenomen de fericire. Muzica face această ridicare a funcțiilor cerebrale”, susține medicul.
Sfatul său: ”Închideţi breaking news-urile, închideţi ştirile care sunt negative, închideţi tot ce influenţează negativ sistemul nervos, deschideţi muzica pe toate canalele şi veţi fi fericiţi”.
Ce muzică să ascultăm și ce efect are Mozart
„Muzica ne influenţează total. Muzica nu face parte din neuroştiinţe, adică din neurochirurgie sau neurologie. Muzica face parte din cu totul altceva, face parte din fiinţa noastră. Datorită acestei muzici impactul pe care îl primim prin sistemul auditiv se difuzează în întreg creierul şi are loc o emulaţie, o infuziune a tuturor centrilor nervoşi. Staţi undeva sub o cupolă de muzică, poate să fie la o filarmonică, într-un amfiteatru deosebit, într-o biserică, uitaţi-vă în sus, uitaţi-vă în jos, şi, în cadrul muzicii care se percepe, vă transformă într-o mişcare cerebrală cu totul deosebită şi începeţi să plutiţi, intraţi într-o transă. De ce se produce această transă? Pentru că muzica deschide foarte mulţi centri nervoşi. Centrii nervoşi, ca nişte luminiţe, încep să se conecteze între ei şi dintr-odată se produce o deschidere a unor căi pe care noi nu le avem percepute în faţa noastră şi încep să se deschidă treptat, treptat”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, membru onorific al Academiei Române.
Ce fel de muzică să ascultăm? Renumitul medic neurochirurg vine cu o serie de recomandări.
„Rămâneţi pe muzică, muzică frumoasă, cea care vă place. S-a constatat că muzica lui Mozart deschide foarte mulţi centri nervoşi, element esenţial care s-a dovedit pe bază de RMN funcţional. De ce Mozart şi de ce nu Beethoven sau Bach, nu ştiu să explic exact. Dar muzica lui Mozart este frumoasă, te face să pluteşti”, ne spune medicul.