Acest tip de creștere este nesustenabil pentru ecosfera noastră, riscând o „corecție a populației”, care, potrivit unui nou studiu, ar putea avea loc înainte de încheierea secolului, potrivit Science Alert.
Predicția se regăsește în lucrarea ecologistului William Rees de la Universitatea British Columbia, din Canada. El susține că folosim resursele Pământului într-un ritm nesustenabil și că tendințele noastre naturale fac dificilă corectarea acestei „depășiri ecologice avansate”.
Rezultatul ar putea fi un fel de „colaps civilizațional”
Rezultatul ar putea fi un fel de colaps civilizațional, care va „corecta” populația lumii, spune Rees. Unul care ar putea avea loc înainte de sfârșitul secolului, în cel mai sumbru scenariu. Doar cele mai bogate și mai rezistente societăți ar continua să existe.
„Homo sapiens a evoluat pentru a se reproduce exponențial, a se extinde geografic și a consuma toate resursele disponibile”, scrie Rees în lucrarea sa.
„În mare parte a istoriei evolutive a umanității, astfel de tendințe expansioniste au fost contracarate de un feedback negativ. Cu toate acestea, revoluția științifică și utilizarea combustibililor fosili au redus multe forme de feedback negativ, permițându-ne să ne realizăm întregul potențial de creștere exponențială”, susține el.
Dominația omului asupra planetei l-a făcut să uite de selecția naturală
Rees subliniază că dominația noastră asupra planetei ne-a făcut să uităm că suntem, încă, guvernați de selecția naturală. În plus, înclinația naturală a omului către gândirea pe termen scurt, care ne-a servit perfect în trecutul evolutiv, continuă să ne oblige să luăm cât de mult putem obține atunci când avem totul la dispoziție.
Acest lucru a alimentat consumul excesiv și poluarea, de care o parte din populația mondială actuală este acum responsabilă și care urmează să crească, pe măsură ce securitatea financiară și dimensiunea populației cresc, susține Rees.
A șasea extincție în masă a Pământului
O climă în schimbare este o dovadă a tensiunii la care se află deja planeta, dar este doar o mică parte din problema generală a depășirii, susține Rees. După cum subliniază el, de la consumul de biomasă până la perturbarea ciclurilor nutriționale planetare, toate aceste probleme interconectate propulsează a șasea extincție în masă a Pământului, aruncând în haos sistemele esențiale de susținere a vieții ale planetei.
Penuria de alimente, instabilitatea habitatului, războiul și bolile
În plus, soluțiile propuse, cum ar fi trecerea la surse regenerabile, nu abordează problema reală, a creșterii exponențiale a populației, contribuind și mai mult la consumul în exces care vine odată cu acesta.
Întrebarea este dacă îmbunătățirile tehnologice, de la combaterea schimbărilor climatice, până la creșterea producției de alimente, sunt capabile să țină pasul cu cerințele tot mai mari pe care consumul nostru le aduce planetei.
Dacă inovația nu poate oferi soluții, penuria de alimente, instabilitatea habitatului, războiul și bolile ar putea să aibă un impact asupra numărului populației, anticipează acest studiu.