Criza climatică a ajuns într-un „moment cu adevărat sumbru”, a declarat unul dintre cei mai importanți oameni de știință din lume în domeniul climei, după ce o serie de rapoarte importante au scos la iveală cât de aproape este planeta de catastrofă.
Prof. Johan Rockström a declarat că este nevoie de o acțiune colectivă din partea națiunilor lumii mai mult acum decât oricând după cel de-al doilea război mondial pentru a evita punctele de basculare a climei, dar tensiunile geopolitice sunt la cote înalte, arată The Guardian.
El a declarat că lumea se apropie „foarte, foarte aproape de schimbări ireversibile… timpul se scurge foarte, foarte repede”.
Emisiile de carbon trebuie să fie reduse la jumătate
Emisiile de carbon trebuie să fie reduse cu aproape jumătate din valorile din prezent până în 2030 pentru a îndeplini obiectivul agreat la nivel internațional de 1,5 grade Celsius, dar acestea continuă să crească, într-un moment în care cele mai mari companii petroliere fac profituri astronomice.
Shell și TotalEnergies și-au dublat joi profiturile trimestriale la aproape 10 miliarde de dolari. Giganții din domeniul petrolului și al gazelor s-au bucurat de profituri uriașe după ce restricțiile anti-Covid au fost înlăturate și după ce Rusia a invadat Ucraina.
Toate cele trei agenții cheie ale ONU au elaborat rapoarte condamnabile în ultimele două zile. Raportul agenției ONU pentru mediu a constatat că „nu există o cale credibilă pentru a ajunge la 1,5°C” și că progresele „extrem de insuficiente” în ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon înseamnă că singura modalitate de a limita cele mai grave efecte ale crizei climatice este o „transformare rapidă a societăților”.
Planeta este în pericol
Potrivit agenției ONU pentru climă, angajamentele actuale de acțiune până în 2030, chiar dacă ar fi îndeplinite în totalitate, ar însemna o creștere a încălzirii globale de aproximativ 2,5C, un nivel care ar condamna lumea la o catastrofă climatică. Doar câteva țări și-au intensificat planurile în ultimul an, în ciuda promisiunilor făcute în acest sens la summitul Cop26 al ONU privind clima, desfășurat la Glasgow în noiembrie anul trecut.
În același timp, Agenția Internațională a Energiei (AIE) a avertizat că în ciuda posibilității ca emisiile de dioxid de carbon să ajungă la cel mai înalt nivel în 2025, urmând ca apoi să scadă pe măsură ce prețurile foarte ridicate la energie vor motiva țările să facă tranziția spre energie curată, s-ar putea să nu fie destul pentru a evita consecințe severe pentru climă.
Rockström, director al Institutului Potsdam pentru cercetarea impactului climatic din Germania, a declarat: „Este un moment cu adevărat sumbru, nu numai din cauza rapoartelor care arată că emisiile continuă să crească, astfel încât nu respectăm nici acordul de la Paris, nici cel de la Glasgow privind clima, dar avem, de asemenea, atât de multe dovezi științifice care arată că suntem foarte, foarte aproape de schimbări ireversibile – ne apropiem de punctele critice.”
Suntem la un pas de catastrofă
Cercetările realizate de Rockström și colegii săi, publicate în septembrie, au descoperit cinci momente climatice critice care s-ar putea să fi fost deja depășite din cauza încălzirii globale, precum momentul critic care va duce la colapsul calotei glaciare din Groenlanda.
Remarcile lui Rockström vin după ce miercuri secretarul general al ONU, António Guterres, a spus că măsurile luate pentru combaterea schimbărilor climatice sunt „jalnic” de insuficiente.
„Ne îndreptăm spre o catastrofă globală și niveluri de încălzire globală capabile să distrugă economii. Secete, inundații, furtuni și incendii de pădure devastează viețile și traiul oamenilor de pe tot globul și devin tot mai grave pe zi ce trece. Avem nevoie de acțiune climatică pe toate fronturile și avem nevoie de ea în momentul acesta”, a mai spus Guterres, adăugând că națiunile G20 responsabile pentru 80% din emisii trebuie să contribuie cel mai mult la lupta împotriva schimbărilor climatice.