Un celebru producător de ciocolată se retrage din Rusia. Anunțul făcut de companie

Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

O importantă companie elvețiană și-a anunțat retragerea de pe piața din Rusia, după ce a anunțat încă din luna martie că va înceta operațiunile în această țară ca urmare a invaziei Ucrainei de către forțele armate ruse. În total, un număr de 1.000 de companii au anunțat de la începerea războiului că își reduc sau suspendă activitatea în această țară.

Producătorul de ciocolată Lindt & Sprungli va părăsi piața rusească din cauza războiului din Ucraina, au anunțat marți reprezentanții companiei.

Compania elvețiană, celebră pentru ciocolata Lindor și iepurașii de Paște, a decis încă din luna martie să își închidă temporar magazinele și să suspende livrările în Rusia. Acum, elvețienii au hotărât să iasă definitiv de pe piața rusească.

„În prezent, compania a decis că în urma anunțului din 9 martie 2022, Lindt & Sprungli Group a decis să iasă de pe piața rusească. Ne vom sprijini angajații din Rusia și vom acționa în conformitate cu reglementările locale”, au anunțat reprezentanții companiei într-un comunicat.

Compania și-a închis încă din martie magazinele

Amintim că, pe 9 martie, Lindt & Sprungli a anunțat că își închide cele opt magazine din Rusia și că oprește livrările. Cu o zi înainte, directorul general Dieter Weisskopf declarase că dorește să mențină operațiunile în funcțiune pentru moment.

„Nu furnizăm arme sau benzină, țineți cont de asta. Dar monitorizăm situația îndeaproape”, a declarat el la momentul respectiv.

În martie, grupul Lindt & Sprungli avea aproximativ 120 de angajați în Rusia, unde realizează mai puțin de 1% din cifra sa de afaceri, la un total de 4,59 miliarde de franci elvețieni (4,83 miliarde de dolari) în 2021.

După invazia Rusiei în Ucraina, mai multe companii elvețiene și-au suspendat activitățile în Rusia s-au și-au anunțat retragerea definitivă.

Peste 1.000 de companii și-au redus activitatea în Rusia

În timp ce Rusia rămâne un partener relativ minor pentru Elveția în ceea ce privește importurile și exporturile de bunuri, în anumite domenii comerțul dintre cele două țări era semnificativ înainte de război, în special în ceea ce privește materiile prime. Acestea erau comercializate de companii cu sediul la Geneva, Zug sau Lugano.

Investițiile elvețiene în Rusia erau, de asemenea, considerabile. Acestea erau estimate de ziarul 24 heures la 28 de miliarde de franci elvețieni (aproximativ 2% din suma totală deținută în străinătate de companiile elvețiene).

Potrivit Secretariatului de Stat elvețian pentru Afaceri Economice (SECO), aproximativ 200 de companii din Elveția angajau înainte de război în jur de 40.000 de persoane în sectoarele alimentar, farmaceutic, logistic, al construcțiilor și al materiilor prime din Rusia.

De când a început invazia din Ucraina, Jeffrey Sonnenfeld, profesor la Yale School of Management a urmărit reacțiile a peste 1.200 de companii și continuă să facă acest lucru. Până în prezent peste 1.000 de companii au anunțat public că își reduc în mod voluntar operațiunile din Rusia într-o anumită măsură, dincolo de minimul legal impus de sancțiunile internaționale, dar unele companii au continuat să opereze în Rusia fără reținere.