Omul de ştiinţă chinez George Gao, directorul general al Centrului chinez pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), a menţionat că este greşit să credem că acest coronavirus este sensibil la temperaturi mari sau la umiditate şi dispare.

”Atât din rezultatele studiilor americane, cât şi din studiile chineze, se pare că este foarte rezistent la distrugere pe unele suprafeţe. Poate supravieţui în multe medii. Trebuie să avem răspunsuri bazate pe ştiinţă aici”, a declarat el, într-un interviu pentru revista Science,

De asemenea, omul de ştiinţă avertizează că cea mai mare greşeală pe care o fac europenii şi americanii este că nu poartă mască pentru a se proteja de coronavirus.

Al doilea val al epidemiei?

”În opinia mea, marea greşeală din SUA şi Europa este că oamenii nu poartă măşti. Acest virus este transmis prin picături şi contact strâns. Picăturile răspândite prin strănut sau tuse joacă un rol foarte important în transmiterea virusului.

Trebuie să purtaţi o mască, pentru că, atunci când vorbiţi, întotdeauna ies picături din gură. Multe persoane au infecţii asimptomatice sau presimptomatice. Dacă poartă măşti pe faţă, atunci oricine poate preveni scăderea picăturilor care transportă virusul către alţi pacienţi şi, astfel, evită să-i infecteze pe alţii”, a explicat el, potrivit medichub.ro.

Cercetătorul a arătat că în China oriunde mergi există termometre. ”Trebuie să încercaţi să luaţi temperatura oamenilor cât de des puteţi şi apoi să vă asiguraţi că cine are febră ridicată este izolat”, a spus Gao.

În context, creşterea numărului de cazuri importate de coronavirus în China sporeşte riscul ca ţara să treacă printr-un al doilea val de contagieri, a declarat duminică Mi Feng, purtător de cuvânt al Comisiei Naţionale de Sănătate.

China raportează în continuare decese

„China a înregistrat deja un total de 693 de cazuri provenite din afara ţării, ceea ce presupune că posibilitatea unui nou val de infecţii rămâne relativ ridicată”, susține Mi Feng.

China a raportat sâmbătă 5 decese şi 45 de cazuri noi de coronavirus, toate – cu excepţia unuia – fiind înregistrate la persoane care au fost diagnosticate după ce au sosit în ţara asiatică din alte state ale lumii.

Unicul caz local raportat de chinezi s-a înregistrat în provincia Henan, iar cele 5 decese s-au produs în provincia Hubei, epicentrul iniţial al epidemiei de coronavirus, care între timp a ridicat măsurile stricte de carantină impuse din luna ianuarie.

De la izbucnirea epidemiei, la sfârşitul anului trecut, în China au fost raportate oficial 3.300 de decese şi 81.439 de contagieri.