Dacă teza lui este corectă, se primesc răspunsuri la multe întrebări esențiale  despre COVID-19, cum ar fi vulnerabilitatea mai mare a bărbaților – în special diabeticii de sex masculin – precum și rata mai mică de infectare la  femeile gravide și copiii.

Mai mult, înțelegerea acestui mecanism ar putea duce la o descoperire mai rapidă a celor mai eficiente medicamente pentru tratarea virusului.

Chiusolo este absolvent al Facultății de Farmacie a Universității din Perugia, Italia și lucrează ca cercetător. Teoria ei a fost publicată de unele dintre cele mai importante ziare ale Italiei, inclusiv cotidianele italiene Il Tempo și Il Giornale.

De ce atacă virusul hemoglobina

El a declarat pentru Jerusalem Post că SARS-CoV-2, denumirea formală a noului coronavirus, are nevoie de porfirine (n.r. compuşi ciclici generaţi din acidul delta-aminolevulinic, cu rol în formarea hemoglobinei şi a altor hemoproteine implicate în transportul oxigenului la ţesuturi) pentru supraviețuirea sa – și probabil pentru înmulțirea sa – deci atacă hemoglobina, proteina care transportă oxigen în sânge, ceea ce se traduce prin mai puțin oxigen disponibil pentru corp. Consecința unei cantități mai mici de oxigen este acumularea de dioxid de carbon.

„Celulele pulmonare devin locul unei cascadei de citokine (n.r.: o eliberare de inflamatori ce vizează diferite organe, generând adesea disfuncționalitate și în multe cazuri moarte), un răspuns imun imens, care este responsabil pentru inflamația acută a plămânilor care caracterizează pneumonia COVID-19”, a spus el. „Valoarea hemoglobinei în sânge poate fi un parametru important pentru evaluarea infecției cu SARS-CoV-2: La bărbați, valoarea normală a hemoglobinei (Hb) este mai mare decât la femei. Acest lucru ar explica incidența mai mare a pneumoniei COVID-19 la bărbați în comparație cu femeile și incidența mai mică și prognosticul mai bun la copii și femei însărcinate, unde valorile Hb sunt mai mici din cauza unei nevoi crescute de fier, ceea ce face mai puțin disponibilă această nutriție pentru virus.”

Pneumonia cauzată de coronavirus este, de asemenea, mai proeminentă la pacienții vârstnici sau la vârsta mijlocie cu diabet, despre care Chiusolo a spus că este legat de o hemoglobină glicată crescută.

Ca farmacist, Chiusolo a evaluat utilizarea hidroxiclorochinei pentru a trata COVID-19, care în unele cazuri s-a dovedit a reduce spitalizările provocate de virus. Hidroxiclorochina este utilizată în prezent pentru tratamentul bolilor autoimune la nivel mondial, cum ar fi lupusul și artrita reumatoidă, și a fost folosit de ani de zile pentru tratarea malariei.

El a spus că, pe lângă efectul antiviral și imunomodulator al medicamentului, acesta se leagă de ferriprotoporfirina esterului metilic ecgonin (n.r. Ferriprotoporfirina este grupul responsabil de legarea la oxigen a hemoglobinei), blocând enzima cheie a malariei. „Deci, am crezut că același mecanism ar putea fi utilizat împotriva SARS-CoV-2. Într-adevăr, un studiu realizat de o universitate chineză arată că SARS-CoV-2 se leagă de lanțul beta al hemoglobinei, inhibând metabolismul EME.”

Oamenii de știință analizează teoria

În Italia, oamenii de știință de top au început să analizeze teoria lui Chiusolo. Dr. Giuseppe Ippolito, director științific al Institutului Național Lazzaro Spallanzani pentru Boli Infecțioase din Roma, a numit ipoteza ei, „sugestivă, dar este necesar să aprofundăm și să cercetăm.”

Dr. Giovanni Martinelli, director științific la Istituto Scientifico Romagnolo per lo Studio și la Cura dei Tumori (IRCCS), a validat că „o mare parte a efectelor înfometării cu oxigen la pacienții cu COVID se poate datora deplasării protoporfirinei Hbs.”

Dar doctorul Amiram Goldblum, șeful Institutului de Modelare Moleculară și Proiectare a Medicamentului pentru Cercetarea Drogurilor și a Centrului de Proiecte Fraunhofer pentru Descoperirea și Livrarea Drogurilor de la Universitatea Evreiască din Ierusalim, a declarat că printre cele aproape 8.500 de lucrări depuse pe COVID-19 în ultimele trei luni nu se menționează nimeni porfirină sau protoporfirină.

„În măsura în care sunt conștient de reducerea presiunii oxigenului în cazuri grave de atac SARS-CoV-2, aceasta se datorează blocării celulelor pulmonare într-o manieră oarecum similară cu emfizemul – transformând celulele în entități fibroase mai rigide „, a spus el pentru Jerusalem Post după ce a examinat studiul lui Chiusolo.

El a spus că primul medicament aprobat de FDA, Remdesivir de Gilead Pharmaceutical, este indicat doar pentru acele cazuri în care presiunea de oxigen a fost redusă la un nivel mai periculos.

„Dacă virusul„ mănâncă ”porfirina hemoglobinei, primul efect ar trebui să fie anemia, care afectează aportul de oxigen, dar provoacă și slăbiciune în corp”, a spus Goldblum. „Nu am auzit de probleme cu hemoglobina mai mică la pacienții cu COVID-19”.

Utilizarea hidroxiclorochinei

Chiusolo a spus că hidroxiclorochina ar putea acționa ca un profilactic, prevenind sau limitând simptomele bolii în așteptarea formulării vaccinului care stimulează în mod specific răspunsul organismului. Ea a spus că poate face pacientul imun la COVID-19 și / sau să-și limiteze efectele secundare.

Medicamentul a fost cercetat la nivel mondial, inclusiv în Statele Unite, după ce, luna trecută, președintele Donald Trump l-a numit „schimbător de jocuri” în lupta împotriva coronavirusului.

Agenția italiană a medicamentelor (AIFA), autoritatea națională responsabilă cu reglementarea medicamentelor din Italia, are un studiu aprobat cu hidroxiclorochina pe 2.500 de pacienți, care va începe la începutul lunii iulie și se va concentra pe utilizarea hidroxiclorochinului în profilaxie, a spus Chiusolo. Studiul, pentru care datele preliminare ar fi gata în termen de 16 săptămâni, va analiza dacă aportul preventiv al medicamentului scade probabilitatea de a contracta COVID-19 atunci când intrăm direct în contact cu un pacient pozitiv.

Rolul hidroxiclorochinelor în prevenirea și combaterea coronavirusului a fost, de asemenea, subiectul unui studiu publicat în The International Journal of Antimicrobial Agents, care descrie modul în care un lucrător din domeniul sănătății infectat cu noul coronavirus a călătorit liber într-un spital înainte de a fi diagnosticat cu virusul.

„Nu a fost posibil să se pună în carantină toți cei care au intrat în contact cu lucrătorii de asistență medicală”, a spus Chiusolo. Astfel, au tratat 211 de profesioniști din domeniul sănătății și pacienți cu hidroxicloroquina. După 10 zile, nimeni nu a mai avut coronavirus.

Mai mult, a declarat Chiusolo pentru Post, Societatea Italiană de Reumatologie a intervievat 1.200 de reumatologi din toată Italia pentru a colecta statistici privind contagiunile. Dintr-o audiență de 65.000 de pacienți cu lupus cronic și cu artrită reumatoidă care iau sistematic hidroxicloroquina, doar 20 de pacienți au fost testați pozitiv pentru virus.

„Nimeni nu a murit, nimeni nu este în terapie intensivă, potrivit datelor culese până acum”, a spus Chiusolo.

Reacții adverse pentru bolnavii de inimă

Cu toate acestea, ea a recunoscut că medicamentul are unele reacții adverse severe, în special pentru pacienții cu boli de inimă.

Medicamentul a fost legat recent cu riscul crescut de aritmie cardiacă la pacienții cu COVID-19 de către o echipă de cercetare a Centrului Medical Beth Israel Deaconess (BIDMC) din Boston.

„Dovezile acumulare sunt că există date limitate care să sugereze eficacitatea și există dovezi tot mai mari care sugerează toxicitate”, a spus dr. Howard Gold, medic cu boli infecțioase la BIDMC, despre medicamentul hidroxiclorochin într-un interviu publicat de Boston Herald.

Studiul BIDMC a evaluat 90 de adulți infectați cu virusul nou, fiecare dintre ei primind tratamentul cu cel puțin o zi de hidroxicloroquina, care poate rămâne în corp până la trei săptămâni, potrivit lui Gold.

„Oamenii de știință sunt foarte deschiși la ideile revoluționare”, a spus Goldblum, dar a menționat că „știința este construită în pași … Trebuie să aibă un sprijin. În opinia mea, în prezent nu există. ”