Specialiștii din întrega lume sunt destul de procupați de modul în care coronavirusul va reacționa de la începutul toamnei având în vedere că atunci începe și sezonul gripei sezoniere.
O analiză publicată de The Guardian scoate la iveală o mare problemă: dacă nu se găsesc repede soluții, sistemele de sănătate din toată lumea ar putea fi copleșite de numărul mare de pacienți. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, vaccinarea anti-gripală este vitală.
Numărul de cazuri de coronavirus ar putea exploda în toamnă având în vedere că virusurile specifice acestei perioade vor contribui la răspândirea infecției. În acest context, va fi destul de dificil pentru medici să depisteze persoanele cu COVID-19 față de cele cu gripă pentru că simptomele sunt asemănătoare.
Testele trebuie să fie mai specifice
Barbara Rath, de la Universitatea din Nottingham, este de părere că testele de coronavirus din perioada următoare trebuie să fie din ce în ce mai precise, având în vedere că nu se știe ce comportament va avea coronavirus în prezența altor virusuri sezoniere.
Mai precis, din septembrie, va apărea rinovirusul, principala cauză a răcelii comune. Acesta apare atunci când încep școlile iar intensitatea acestuia scade în momentul în care cei mai mulți copii sunt expuși la el.
În octombrie sau noiembrie apare virusul respirator sincital (VRS). Acesta provoacă răceli ușoare la persoanele de toate vârstele. Nu exte exclus ca anumite persoane să dezvolte forme grave ale infecției cu acest virus. După VRS apare perioada epidemiei anuale de gripă. Este deja cunoscut faptul că o persoană poate fi pozitiv pentru coronavirus dar poate avea și gripa de sezon.
Cei care au avut coronavirus și gripă au avut de suferit mai mult
La apariția coronavirusului, China se afla în sezonul gripal, motiv pentru care mulți chinezi găsiți pozitiv pentru coronavirus aveau și gripa sezonieră. Potrivit medicilor de la spitalul Tongji din Wuhan, acești pacienția au avut de suferit mai multe leziuni cardiace, inflamații mai lungi și mai precoce.
Având în vedere că gripa sezonieră se transmite mai mult la copii iar coronavirusul la adulți, specialiștii sunt de părere că există mari șanse ca virusurile să se răspândească în paralel în populații separate, de copii și adulți, ceea ce va însemna că sistemele medicale vor trebui să trateze în același timp mult mai mulți pacienți decât în mod obișnuit, notează b1.ro.
„Trebuie să sperăm la tot ce este mai bun, dar să ne pregătim pentru ce este mai rău”, atrage atenția virusologul Ab Osterhaus, de la Centrul de Cercetări în Infecții Emergente și Zoonoze, din Hanovra.