Cu toata „cresterea” (sub) zero a economiei, in Romania continua sa existe o piata larga de instruire in domeniul informaticii. Invatarea tehnicilor de lucru cu calculatorul reprezinta un alt fel de alfabetizare a societatii postrevolutionare. La randul lor, specialistii in IT sunt obligati sa se instruiasca tot timpul pentru a tine pasul cu noile tehnologii care apar. Pe piata informaticii intra in circuit produse al caror „ciclu de viata” dureaza cateva luni, iar la fiecare doi – trei ani apar alte tehnologii care creeaza presiuni puternice asupra utilizatorilor. Indiferent de varsta, ei trebuie sa invete continuu pentru a ramane in competitie pe piata muncii. In plus, este tot mai mare numarul persoanelor care aspira la un statut profesional mai bun sau care considera ca un certificat dat de o institutie renumita reprezinta pasaportul valabil pentru tarile dezvoltate. In vestul Europei, o persoana certificata ca „inginer Microsoft”, chiar daca nu are studii superioare, este considerata la fel de valoroasa ca si un inginer cu diploma universitara. Punctajul acordat de Ambasada Canadei celor care solicita emigrarea este egal in evaluarea pregatirii/competentelor acestor doua categorii de profesionisti. In opinia presedintelui firmei Logimax, dl Vasile Zamfirescu, migratia este foarte dificila, „dar cand vine cineva priceput (un hocheist din Cehia, un balerin din Rusia sau un informatician programator din Romania), barierele de intrare sunt minime. Ei sunt foarte valorosi pentru Canada si SUA, cererea ramanand continuu foarte mare. Romanii au un spirit analitic foarte dezvoltat, sunt modesti si nu se orienteaza spre activitati antreprenoriale. Universitatile tehnice sunt o adevarata industrie de creiere analitice. Din pacate, in loc sa-si dezvolte activitatea in aceasta zona in care exista specialisti de exceptie, Romania lasa piata libera. Acesti oameni ar putea fi pastrati daca, de exemplu, intreprinderile ar fi scutite sa plateasca pentru ei, o perioada de timp, impozitul pe salarii.”
In urma cu trei luni, la Montreal, s-a mutat un departament al firmei Motorola, ceea ce a dus la crearea a 500 de locuri de munca. Printre avantajele acordate a fost si scutirea de la plata impozitului pe salarii timp de cinci ani. Mai trebuie mentionat faptul ca salariul mediu al unui informatician este de 100.000 dolari canadieni/an spre a realiza dimensiunea eforturilor facute de alte state pentru atragerea investitorilor.
Se cauta informaticieni certificati
In Romania, statul mai strecoara, din cand in cand, cate o facilitate pentru unele companii multinationale interesate sa vina aici. Varful acestei piramide a ramas, in ultimul timp, suspendat deasupra unei prapastii in care s-au prabusit, unii peste altii, intreprinzatorii mici si mijlocii care n-au putut sa intre nicicum in gratiile puterii. Patru sute de firme mici in domeniul IT se zbat sa supravietuiasca de la o zi la alta. Din start, ele nu sunt admise nici macar sa participe la marile licitatii de proiecte care se organizeaza pe piata romaneasca de IT. Cu alte cuvinte, statul a dat monopolul firmelor straine care fac acum regulile jocului.
Chiar daca tendintele de angajare in domeniul IT au urmat in ultimul timp cursul descendent al economiei, acesta a ramas singurul in care s-a solicitat, in mod constant, forta de munca. Toate firmele straine care au cumparat intreprinderi, activitati, servicii sau le-au dezvoltat au avut nevoie de personal specializat, crearea sistemului informatic fiind una dintre primele etape obligatorii de parcurs pentru organizarea sau reorganizarea activitatii in Romania. Ele au avut de unde alege persoanele cele mai potrivite, deoarece invatamantul tehnic universitar, la fel ca si centrele de instruit IT create aici, au reusit sa formeze specialisti pe masura nevoilor.
In acest moment, cei mai solicitati si, desigur, motivati financiar, sunt informaticienii certificati Microsoft. Vremea sistemului de operare Novell, care a avut o foarte mare cerere pe piata in anii anteriori, se pare ca a inceput sa apuna. De cand a intrat in atentia celor care gestioneaza retele de calculator sistemul Windows NT, promovat de Microsoft cu agresivitatea cunoscuta, au mai ramas doar cateva centre de pregatire Novell. Nici pentru sistemele CAD-CAM nu prea sunt amatori dispusi sa se perfectioneze! Explicabil insa datorita zonelor specifice de aplicatie – proiectarea in constructii si mecanica – ambele puse in mare dificultate de actualul sistem de … proiectare a economiei de piata. Oracle, in schimb, a incheiat un protocol de colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale (MEN) si Agentia Nationala de Comunicatii si Informatica pentru a pregati cadrele didactice in ideea introducerii in programele universitare a acestui sistem pentru operare baze de date. „Cursurile initiate de marile firme sunt facute foarte serios, iar examenele sunt foarte dure – este de parere dl Alexandru Viorel Marinescu, directoul general al Institutului National de Cercetare si Dezvoltare in Informatica (ICI). Ele incurajeaza astfel de programe de perfectionare pentru a-si face propaganda in scopul atragerii firmelor de a folosi produsele aparute pe piata.”
Toti interlocutorii nostri care ne-au ajutat la „cartografierea” pietei fortei de munca IT din Romania recunosc meritele invatamantului informatic romanesc universitar si postuniversitar. Absolventii institutiilor de profil sunt oricand capabili sa faca fata cererilor de pe piata interna si externa. Diplomele acordate de centrele autorizate de trainig sunt, cum s-ar spune, cireasa de pe prajitura. In acest moment, in Romania functioneaza opt centre de instruire si certificare Microsoft. „Toate ofera aproximativ aceeasi gama de cursuri si la preturi foarte apropiate – ne informeaza managerul de training de la ICL, dra Laura Oprescu. In ultimii ani, prezenta Microsoft pe piata de training a fost din ce in ce mai mare, fapt pentru care a crescut si interesul pentru aceste certificari. Un Microsoft Certified Professional este destul de bine privit in cazul recrutarii si selectiei personalului specializat.” Acest certificat ofera posibilitatea parcurgerii urmatorului nivel de pregatire spre a carui diploma se uita cu jind IT-istii care vor sa atinga culmile gloriei in cariera: Microsoft Certified System Engineer (MCSE).
Dra Laura Oprescu ne demonstreaza ca sistemul de certificare ofera posibilitatea insusirii foarte rapide a cunostintelor. Totodata, reprezinta un mijloc credibil de evaluare, fie in cazul angajarilor intr-o companie, fie al promovarilor. Certificatele asigura transparenta necesara deciziilor directorilor in recompensarea angajatilor. In plan productiv, certificarea angajatilor se reflecta in cresterea eficientei in implementarea produselor si tehnologiilor Microsoft.
In general, persoanele care urmeaza cursurile de instruire Microsoft Oficial Curriculum sunt sustinute de firme, scopul urmarit fiind imbunatatirea performantelor la locul de munca si a nivelului serviciilor generale oferite. Directorul de vanzari si marketing de la firma Logimax, dl Alexandru Bucur, a remarcat, in decursul timpului, ca sunt interesate sa-si specializeze continuu angajatii numai companiile multinationale, firmele mari care au logistica IT sau cele care au programe sistematice de dezvoltare a resurselor umane. Foarte putini sunt cei care se inscriu la aceste cursuri pe cont propriu, din cauza costurilor prohibitive. Un program complet, soldat cu MCSE, costa 1.800 dolari. In SUA, pretul ajunge insa la 10.000 dolari. „Microsoft are cel mai mare cost pe pagina tiparita. Un singur manual costa 50 dolari. Este o expertiza foarte bine restrictionata. Microsoft considera ca tot ce scrie acolo costa bani – explica dl Alexandru Bucur. In costuri intra si diploma, pentru ca ea atesta o calificare speciala. Noi suntem parteneri ai Virtual University Enterprises, iar examenul se da prin Internet.” In numai 15 minute candidatul se poate inregistra pentru participarea la examenul pe care-l poate sustine la orice ora sau zi. Din pacate, Romania nu prezinta interes pe piata internationala a informaticii. Din aceasta cauza nici nu este incurajata sa se dezvolte. In alte tari, Microsoft acorda reduceri substantiale pentru programele pe care le promoveaza. Un cerc vicios caruia statul ar putea sa-i puna capat intr-un singur fel: valorizand specialistii in IT si sustinand exportul de stiinta, nu de oameni.tr
r
Alternative r
de specializare in ITr
In urma cu doar cateva luni a luat fiinta, si in Romania, Academia de Administrare de Retele de Calculatoare, un sistem de teleinvatare extrem de apreciat in lume. In Europa, numai in Anglia si Germania a mai fost implementat acest nou mod de specializare intr-un domeniu IT foarte solicitat pe piata. Sistemul inglobeaza academii regionale, academii locale si mai multe universitati. Pentru a putea fi pus in aplicare si in Romania, o serie de instructori au fost pregatiti in mod special la Londra. La randul lor, ei vor pregati alti traineri.r
Sistemul functioneaza pe baza de contract intre ICI si CISCO, o mare firma de active de retele de calculatoare. Programul Academiei de Administrare de Retele de Calculatoare va incepe la 1 octombrie, la fel ca al celorlalte universitati din Romania, finalizandu-se cu o diploma recunoscuta de MEN. Primele cursuri vor fi organizate la nivel postuniversitar, dar nu se exclude posibilitatea initierii unora adecvate absolventilor de liceu. „Este un invatamant la distanta. Fiecare sta in fata unui calculator si studiaza un curs ce se afla pe un server. Programul dureaza 50 – 60 de ore, in functie de cerintele r
cursantului, si are un caracter foarte practic. Modul de testare a studentilor este foarte dur, facan-r
du-se direct pe serverul de la Washington”, atentioneaza directorul ICI, dl A.V.Marinescu.r
Gama de specializari este foarte larga: de la administrator de retea, instruirea utilizatorilor (functionarilor) din sectorul public, pana la specializari inguste in informatica aplicata avansata, managementul informatizat al mediului, hidroinformatica, managementul informatizarii, informatica industriala, modelare informatizata, grafica, baze de date sau programe in diferite limbaje.r
O alta alternativa la invatamantul informatic, promovata de ICI impreuna cu Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti, este Scoala Moisil – Saligny. Cursurile postuniversitare de 2 ani vor debuta la 1 octombrie, scopul lor fiind acela de a sprijini specialisti si din alte domenii decat informatica, pentru a deveni buni utilizatori IT. „Din studiile efectuate pe piata – apreciaza dl A.V. Marinescu – am putut constata ca exista o dorinta foarte mare a oamenilor de a invata. Cererea de instruire este in crestere la nivelul intregii tari.” Programele scolii vor cuprinde si cursuri intensive, de scurta durata pentru specializarea in diferite domenii foarte inguste sau chiar pentru initierea in utilizarea calculatorului. Directorul ICI doreste ca aceste institutii de invatamant nou – create sa reprezinte totodata si solutii mult mai convenabile financiar pentru toti cei care doresc sa-si construiasca r
o cariera deosebita in informaticar
r
Unde-s trei, puterea crester
In urma cu un an si jumatate, trei tineri specialisti in IT s-au decis sa-si continue activitatea pe cont propriu. Riscul a fost pe masura fermitatii hotararii luate. Nu aveau capital, nici nume, iar piata, deja ocupata de firme importante, nu indica perspective de crestere. r
r
Fiecare dintre cei trei avea insa cate un atu in manseta, pe care l-a folosit ori de cate ori i s-a oferit ocazia: o buna pregatire profesionala, dorinta de a oferi servicii de calitate si multa putere de munca. In plus, de la bun inceput a functionat spiritul de echipa care i-a ajutat sa depaseasca nu numai obstacolele profesionale. Nicolae Mihai Popa este si decan de varsta si cel mai vechi in firma. El a inceput sa lucreze la CEDRU inca din timpul facultatii. De la pozitia de receptioner, el a ajuns sa dezvolte compartimentul de informatica aflat intr-un stadiu incipient la aceasta firma. Ceva mai tarziu, in acest departament a fost angajat Cristian Doru Grozavu. Ultimul venit a fost Liviu Adrian Stratulat. Coleg de facultate cu N. M. Popa, acesta s-a lasat cucerit de ideea de a pune pe picioare sistemul de informatizare de la CEDRU. Aici au realizat primul punct de Internet, din pasiune mai intai, apoi din necesitate. r
Trecerea la o afacere privata a fost declansata de un proiect de service pe zona Bucuresti, pus la dispozitie de firma de calculatoare Spring, din Ploiesti. „A fost un risc din partea lor sa ne dea pe mana Capitala. La inceput – isi aminteste Cristian – nu mai aveam loc sa depozitam computerele care veneau la reparat. Acum ne plangem ca nu mai avem ce face.” Seriozitatea si calitatea serviciilor prestate de tinerii informaticieni au dus la permanentizarea colaborarii cu firma Spring si atragerea altor contracte cu parteneri deja renumiti pe piata IT din Romania. Tinerii au fost insa nevoiti sa se pregateasca permanent pentru a face fata concurentei. Liviu s-a inscris la un program autorizat de Microsoft. „Am urmat doua module din sase, in perspectiva unei certificari MCSE. Financiar, efortul este fantastic: sapte sute si ceva de dolari. Pentru tot programul mi-ar fi necesari peste 4.000 dolari. Dar, din punct de vedere profesional, efectul este enorm. Obtinerea certificatului inseamna recunoasterea faptului ca esti in stare sa administrezi si sa intretii o retea. Apoi, este vorba de imaginea pe care ti-o ofera pe piata. Multe firme se mandresc sa aiba printre angajatii lor un MCP-ist.”r
Fiecare dintre cei trei tineri informaticieni se straduiste sa se dezvolte intr-un domeniu aparte pentru a putea face fata sarcinilor care apar in firma. Cristian se ocupa de partea tehnica, prospectiuni pentru realizarea unor retele si gasirea resurselor necesare, dar si de marketing. Liviu este asistent pe partea de software si director executiv. Mihai imbina partea de hard si soft, iar acum se specializeaza in vanzari. In scurtul interval de timp scurs de la infiintarea firmei, le-au trecut prin mana vreo 4.000 de computere, in afara de cele pe care le asambleaza singuri. Veniturile se situeaza cam la 10% fata de cele normal inregistrate pe piata occidentala. In schimb, pentru bani mai putini ei muncesc cu 10% in plus fata de colegii lor din strainatate… In toate lucrurile din lumea asta trebuie sa existe o compensatie. Ei sunt multumiti ca nu fac nici un compromis in munca si ca lumea ii apreciaza foarte mult, chiar daca sunt o firma mica. tr