Specialiștii de la Meteo Moldova avertizează că România ar urma să fie lovită de un ciclon. Potrivit acestora, fenomenul meteo ar putea provoca noi probleme în zonele deja afectate din estul țării, în funcție de evoluțiile din următoarele ore.
Un ciclon autentic ar putea fi cauza precipitațiilor
În funcție de aceste evoluții, există și posibilitatea să reducă deficitul de apă din Oltenia. Conferențiarul universitar Lucian Sfică, doctor în meteorologi și climatologie a oferit mai multe informații.
Potrivit specialistului, ultimele zile ale săptămânii aduc un nou episod de precipitații în România, după o scurtă pauză de vreme stabilă.
El spune că „un ciclon autentic” ar putea fi, de această dată, cauza precipitațiilor.
„După o scurtă pauză de vreme stabilă, ultimele zile ale săptămânii aduc un nou episod de precipitații în România. (…) De această dată, cauza precipitațiilor va fi, în mod veritabil, un ciclon autentic, format în leagănul clasic al ciclonilor mediteraneeni reprezentat de Golful Genovei. Îl vedeți botezat din sursă germană (Finny) și italiană (Cassandra). Un ciclon mediteranean autentic (…) O sursă de bază pentru aportul de apă din precipitațiile din România”, a explicat conferențiarul universitar Lucian Sfică.
Ideal ar fi ca valul de precipitații adus de ciclon să se manifeste în Oltenia
Conferențiarul universitar Lucian Sfică a oferit apoi alt scenariu. El spune că ideal ar fi ca valul de precipitații adus de ciclon să se manifeste în Oltenia. Aceasta este zona cea mai aridă a țării.
Astfel, va primi cantitățile necesare de precipitații pentru anularea deficitului de apă din sol.
Lucian Sfîcă a concluzionat prin a subliniat că „evoluția ciclonului în regiunea balcanică în zilele următoare va hotărî dacă el va rezolva deficitul de apă din sol din această regiune sau doar va amplifica excedentul deja existent din estul țării”.
„Evoluția ciclonului în regiunea balcanică în zilele următoare va hotărî dacă el va rezolva deficitul de apă din sol din această regiune sau doar va amplifica excedentul deja existent din estul țării, cu alte bătăi de cap meteorologice”, a conchis Lucian Sfîcă.
De asemenea, doctorul în meteorologie de la Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iași a criticat puternic problemele create de informațiile cu privire la așa-zisul „uragan Ashley”.
El a afirmat că este „o găselniță pur românească și că există un risc major de decredibilizare a meteorologie”.