Vremea nu ne lasă deloc să stăm liniștiți în aceste zile din cauza unui ciclon mediteranean. Mai multe județe din România se află sub avertizare de cod galben de ploi și de vânt. Temperaturile sunt firești pentru această perioadă a anului, iar joi urmează să fie sesizată o ușoară încălzire.
Mai multe județe din România au fost vizate într-o nouă alertă meteo emisă de ANM. Este vorba de cod galben de ploi și de vânt puternic. Se pare că vremea bună încă se lasă așteptată, iar ploile care ne-au mohorât zilele în ultima perioadă nu au de gând să plece.
Meteorologii au anunțat încă un cod galben. În Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași ar putea să plouă cât pentru o lună întreagă până mâine seară.
La altitudini de peste 1.700 de metri vorbim și de lapoviță și ninsoare, existând posibilitatea mare ca aceasta să se depună. Și vântul își va face simțită prezența, în zona montană fiind rafale de 45-55 de km/oră.
Cantități mari de apă în Sudul României
Joi urmează să fie sesizată o ușoară încălzire, temperaturile fiind de la 12 până la 20 de grade. Și în Capitală urmează să fie o temperatură mai plăcută, de aproximativ 17-19 grade.
„Într-adevăr, în mai puțin de o oră va intra în vigoare atenționarea meteorologică de cod galben, care rămâne în vigoare până miercuri după-amiază, la ora 18:00 și vizează într-adevăr partea de sud-est a țării, pentru că în Dobrogea și în sud-estul Munteniei vorbim de cantități de precipitații care, prin acumulare, în aceste ore, pot depăși 25-30l/m² izolat peste 40l/m², în condițiile în care zona Dobrogei este una secetoasă și în mod obișnuit pentru o luna aprilie, cantitățile se apropie de 45-50l/m².
Până joi seară, la ora 20:00 vorbim practic de zona din partea de centru, sud și est a țării, acolo unde, de asemenea, cantitățile de apă pot cumula 10-15l/m² îndeosebi în zonele de deal și de munte.
Atenție mare, deci și pentru stratul de zăpadă care în condițiile în care mai avem și cantități sub formă de ploaie, cu siguranță riscul este unul semnificativ, iar la altitudini mari, mai mari de 1.700m vorbim de posibilitatea să consemnăm precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.
Și nu în ultimul rând, și vântul va fi de interes, mai ales în partea de est și sud-est a țării, dar și în zona montană înaltă, cu viteze de 45-55km/h din punct de vedere termic, vorbim de valori care mâine și ploi, chiar și până sâmbătă, se vor apropia de normalul termic”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM.
Săptămâna viitoare, temperaturi peste medie
„Joi, o ușoară încălzire, cu valori de temperaturi de 12, până la 20 grade, inclusiv în Capitală 17-19 grade pentru ca săptămâna viitoare, așa cum arată și actualizarea estimărilor pentru intervalul 24 aprilie-1 mai, să aducă, în medie, temperaturi ușor peste ceea ce ar fi normal și mai ales pentru ziua de 1 mai cu siguranță ne întrebăm cum va fi atunci, la acest moment, temperaturile, în medie la scara întregii țări, la nivelul maximelor între 18 până la 22 grade în Capitală, de asemenea, 18-20 grade.
Pe măsură ce înaintăm și spre ultima lună de primăvară, în medie, temperaturile mai cresc. Dacă media climatologică a unei luni aprilie este de 9,2 grade, iată că luna mai aduce 14,9 grade o creștere semnificativă, astfel încât în luna mai, cea mai caldă luna primăverii, să vorbim și de temperaturi care caracterizează practic o zi de vară, cu posibilitatea să consemnăm chiar zile în care să avem valori la nivelul maximelor apropiate de 25 grade sau chiar peste 25 grade”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.