Nu cred ca a scăpat cineva neatins mediatic de reclama cu agenţii atotştiutori ai unui administrator de pensii private, gata să răspundă impecabil oricărei întrebări legate de funcţionarea noului sistem. Datele de audienţă TV o situează prima în ierarhia spoturilor pentru fonduri de pensii.
De câteva zile, de când comisia care supraveghează sistemul a retras avizul pentru 41 de agenţi de marketing ai administratorului respectiv, pentru practici ilegale, întâlnite însă şi la alţi competitori din piaţă, îmi imaginez reclama modificată. „Câţi bani poţi primi din comisionul unui agent dacă semnezi pentru fondul acestuia?“ „Un milion, poate şi mai mult!“ „Corrrect!!! Voichiţa ştie! Dar dacă mica mituire nu convinge? Tot Voichiţa?“ „Poţi falsifica semnături de adeziune sau apelezi la intermediari cu mai mare putere de convingere: şefi pe care subordonaţii nu îi pot refuza dacă vor să-şi păstreze slujba.“ „Excelent! Bravo!“
Era de aşteptat ca unii să încerce să facă un mic ciubuc românesc şi din afacerea pensiilor private. Nu m-a mirat că, în iureşul unei perioade de aderare de numai patru luni, câţiva agenţi de marketing au trecut peste orice regulă pentru a strânge cât mai multe semnături. Nici că la spitalul din Vaslui angajaţii au primit actele de aderare la un fond, gata completate cu datele din dosarele personale, la care doar conducerea avea acces. În instituţii de stat, dar nu numai, autoritatea şefului trece, adesea, dincolo de activitatea profesională şi, dacă poţi face un ciubuc trimiţându-ţi angajaţii să lucreze la vila proprie sau să se asigure la firma nevestei, de ce nu ai scoate ceva şi din pensiile private. M-a mirat însă că tentaţia ciubucului a trecut şi dincolo de matricea cazurilor cu care ne-am obişnuit de atâţia ani. Pentru acestea găsesc clasicele explicaţii, dar îmi scapă raţiunea pentru care un om poate considera că pentru un milion de lei luat azi merită să îţi rişti, cu o semnătură, viitorul pensiei din care vei trăi ani buni la bătrâneţe. Ori dezamăgirile create de pensiile de stat ne fac indiferenţi şi la viitorul celor private, ori piaţa ciubucului s-a stricat rău de tot.